donderdag 1 september 2011

Om eh...Door een ringentje te halen: Camila Vallejo



Na de Arabische lentes, komt er een Chileense winter.

Wie Camila Vallejo is? Onbeschoft van ons om niet eerst iets te vertellen over waarom je haar zou moeten volgen. Ze is de voorzitter van een studentenfederatie dat een brede volksprotest is geworden. En in Chilli is zij daarmee momenteel het grote nieuws! Ze strijdt niet alleen voor het onderwijs, maar ook voor het in de prullenbak smijten van het neoliberale stelsel, dat volgens haar heeft bijgedragen aan de kloof tussen arm en rijk in Chilli.

Ze groeide op in een gezin waarvan de ouders in de jaren 70' actieve leden waren van de communistische partij in Chilli. Even een klein geschiedenislesje van WG: in 1973 nam Augusto Pinochet door een coup de macht over op de toenmalige president Salvador Allande. Die overigens later zelfmoord pleegde. Nog een leuk weetje, de kwal Pinochet die niks met socialisme had, werd overigens geholpen door de VS.....

‘Y va a caer, la educación de Pinochet!’, Het gaat eraan, het onderwijssysteem van Pinochet!’, is een van de leuzen van de volgelingen van Vallejo. Na de coup schafte de junta van Pinochet veel subsidies en beurzen af die studenten onder Allende in staat hadden gesteld te kunnen genieten van degelijk. De staatsonderwijsinstellingen waar de armere Chilenen belandden verarmden, kinderen van welvarende ouders werden naar privéscholen gestuurd. Het is precies dit ‘neoliberale’ bestel dat Vallejo wil afschaffen.

Ze verwoord datgene wat de Chillenen denken. De huidige regering is niet erg blij met de charmes van Camila die Chilli betoverd. Ze zeggen dan ook dat ze onzin spuwt en dat de regering juist veel geld in het onderwijs investeert voor iedereen. En dat klopt misschien wel, maar de diploma's aan de publieke instellingen zijn weinig waard. En ouders steken zich massaal in de schulden omdat de studies amper te betalen zijn.

De regering en upperclass is dus niet blij met haar populairiteit. Ze heeft dan ook politiebescherming omdat ze wordt bedreigd. Sterker nog, een medewerker van Binnenlandse Zaken suggereerde dat men van plan is om haar om te brengen....
Waar blijft toch die Nederlandse revolutie? En waar blijft die Nederlandse nog onbekende politieke babe die de boel flink wakker schudt?

Bron: Wereldgeheimen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten