maandag 11 juni 2012

Bailout Spanje zal kettingreactie veroorzaken en instorting eurozone versnellen

 
Deze grafiek maakt duidelijk dat het EFSF en het ESM (grijs, rechts) bij lange na niet toereikend zijn om Spanje en Italië (grote blauwe balk) overeind te houden. Verwacht de komende tijd dus nieuwe, honderden miljarden kostende bailouts, waar opnieuw de Duitse en Nederlandse belastingbetaler garant voor zal moeten staan.

'No va a haber ningún rescate de la banca espanola'. Oftewel: 'Er zal geen redding van de Spaanse banken zijn.' Het is nog maar 13 dagen geleden dat de Spaanse premier Mariano Rajoy dit vol overtuiging beloofde (4). Gisteren besloot de Eurogroep van ministers van Financiën echter om € 100 miljard in het Spaanse bankensysteem te pompen. Naarmate de instorting van de eurozone almaar dichterbij komt worden beloftes steeds sneller gebroken. Analisten zeggen dat met de Spaanse bailout het hek definitief van de dam is en een kettingreactie in gang gezet zal worden waardoor ook Italië en Ierland aan het infuus zullen moeten, nog even los van het feit dat Spanje véél meer dan € 100 miljard nodig heeft om te overleven. Het wordt eentonig het te herhalen, maar u weet inmiddels heel goed wie er uiteindelijk voor de rekening zullen opdraaien: de Duitsers en de Nederlanders.

Geen flauw benul

Het wordt steeds duidelijker dat de Europese politici werkelijk geen flauw benul hebben waar ze eigenlijk mee bezig zijn. De Spaanse bailout wordt ook in Den Haag toegejuicht als van groot belang voor de euro en voor Nederland, terwijl juist precies het tegendeel het geval is omdat de eurozone exact dezelfde fouten maakt als bij de bailout van Griekenland. Omdat de EU als voorwaarde voor de € 100 miljard voorrang heeft geëist bij de -overigens compleet onmogelijke- terugbetaling van deze 'lening', zullen internationale private investeerders net als bij Griekenland hoogstwaarschijnlijk zo snel mogelijk hun Spaanse staatsobligaties van de hand gaan doen.

Spanje = Griekenland

Hierdoor zal het voor Spanje nóg moeilijker om aan vers kapitaal te komen en zal het land binnenkort opnieuw een beroep moeten doen op het EFSF/ESM, dat volgens de statistieken echter bij lange na niet voldoende geld bevat om Spanje overeind te houden. De officiële Spaanse staatsschuld bedraagt zo'n € 875 miljard, maar daar zit de Spaanse schuld aan de EU (ECB, EIB, stabiliteitsfondsen) à € 516 miljard niet bij in. De totale Spaanse staatsschuld bedraagt dan ook € 1391 miljard, oftewel 133,8% van het BNP. Conclusie: Spanje = Griekenland (2).

Italië volgende kandidaat

Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwde niet voor niets dat de rating van Spanje en ook Italië naar beneden gaat als het tot een officiële bailout van Spanje zou komen. De financiële markten weten na gisteren namelijk zeker dat Italië de volgende kandidaat zal zijn die massale financiële hulp van de EU zal vragen, vooral omdat Spanje slechts 4% rente hoeft te betalen over de nu verstrekte 'lening'. Dat is veel lager dan de rente die het land over zijn staatsobligaties moet betalen (6%). Hetzelfde geldt voor Italië en Ierland (5), die daardoor extra redenen hebben om dezelfde behandeling als Spanje te eisen. (1)

En wie betaalt de rekening?

Eveneens zeker is dat de druk op Duitsland en Nederland om akkoord te gaan met een financiële Unie nu nog groter zal worden, want uiteindelijk zal iemand de rekening van al deze megakostbare bailouts moeten betalen. U weet inmiddels dat de Nederlanders en Duitsers wat dat betreft op de eerste rij zitten. De Finnen, eveneens nog met een AAA status, zien de bui al weer hangen en eisen Spaanse onderpanden voor de Finse bijdrage (6). Dat was destijds eveneens een eis voor de Finse bijdrage aan de reddingspakketten voor Griekenland - naar nu blijkt om een goede reden, want al dat geld is in een bodemloze put verdwenen en komt nooit meer terug.\

Rutte maakt zich weer belachelijk

Hetzelfde zal gebeuren met de honderden miljarden -want daar zal het op uitdraaien- voor Spanje en straks ook voor Italië. Premier Rutte maakte zich gisteren in dat opzicht onsterfelijk belachelijk door met droge ogen te beweren dat hij voor 95% tot 100% zeker weet dat de Nederlandse bijdrage aan het Spaanse bankenreddingsfonds FROB terugbetaald zal worden (3). Herinnert u zich nog dat ons hetzelfde werd beloofd toen Nederland miljarden van uw belastinggeld gaf aan Griekenland?

Eurozone zinkt steeds sneller weg

Kortom: waar we al voor vreesden is nu realiteit aan het worden. De leiders van de eurozone, inclusief onze eigen overheid, maken steeds drastischer en kostbaarder wordende besluiten die exact het tegendeel zullen bewerkstelligen als waar ze -ogenschijnlijk- voor genomen worden, namelijk het overeind houden van de eurozone. De gisteren overeengekomen bailout van Spanje is echter de volgende nagel aan de doodskist van de faliekant mislukte Europese valuta unie. In plaats van dit in te zien en te redden wat er te redden valt, hebben onze politici echter besloten om gezamenlijk op het steeds sneller zinkende euroschip te blijven zitten, totdat uiteindelijk de totale ondergang van alle opvarenden een feit is.

Xander
(3) NU

Geen opmerkingen:

Een reactie posten