zaterdag 23 juni 2012

Arabische internetactivisten zijn nog maar net begonnen

(IPS) Een half jaar na het begin van de Arabische Lente hebben activisten die hun medeburgers op weg hielpen via het relatief onbekende terrein van de sociale media, het gevoel dat hun gevecht voor mensenrechten, democratie en transparantie nog maar net begonnen is.

Deelnemers aan de conferentie Social Media and Human Rights in Florence. 
© Susan Dabbous
Veel van de leidende internetactivisten in Tunesië, de geboorteplaats van de nog steeds voortdurende onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, zijn niet tevreden met de uitkomst van de opstand. Ze hebben hun zinnen gezet op ambitieuzere doelen: transparantie bij de overheid, controle van het verkiezingsproces en afschaffing van wetten die de internetvrijheid beperken.

"We willen verder gaan met dit 'sociale bouwen'", zei Kerim Bouzouita, een journalist en activist uit Tunesië, tijdens de conferentie Social Media and Human Rights die deze week in Florence (Italië) werd gehouden.

"De val van het regime van (de voormalige Tunesische president) Ben Ali en vrije verkiezingen zijn niet genoeg. Ik ben ervan overtuigd dat dit het moment is om te streven naar open data, toegang tot overheidsdocumenten en open bestuur. En persoonlijk vind ik dat de archieven van de geheime politie open moeten. Als we het verleden negeren, kunnen we niet vooruit."

Lees verder op: MO.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten