vrijdag 9 december 2011

A storm is here... 5 December storm verplaatst naar vanacht


Windstoten van 70 tot 110 kilometer per uur


Er is een zware storm op komst vanuit Groot-Brittannië. Hevige rukwinden en regen met kans op onweer teisterden Schotland vanmiddag al. Vanavond en vannacht krijgt ook ons land met storm te maken. Er zijn lokaal rukwinden tot 110 kilometer per uur mogelijk. Vooral het noordwestelijk kustgebied moet het ontgelden.

Dat melden het KNMI en Weeronline.

De verwachting is dat de storm in de loop van de avond onze kust zal bereiken. Tot de vroege ochtend krijgen we te maken met windkracht 8 en windstoten van 70 tot 110 kilometer per uur. De wind kan ook gepaard gaan met stevige regenbuien en onweer.

Naast het wegverkeer zal ook het vliegverkeer, net als gisteren, last hebben van de harde wind. In de loop van de nacht neemt de wind af. Alleen het Waddengebied blijft nog kans houden op storm.

IJmuiden


In IJmuiden werd al op twee plekken schade aangericht aan gebouwen. Zo klapte het platte dak van café Savage aan de Wijk Zeeërweg door de wind dubbel en kwam het half over het pand te hangen. Van het woonzorgcentrum aan de Keizer Wilhelmstraat rukte de storm enkele gevelplaten los die op straat terechtkwamen. De politie zette de straat af.

Volgens de eigenaar van het café viel bij hem de schade mee en bleef de tap gewoon open. 'Het was een beetje koud, dat is alles', vertelde hij. Met hulp van de brandweer werd het dak provisorisch vastgezet.

Bij het zorgcentrum, waar een achttal aluminium gevelplaten werden losgeblazen, kregen bewoners van belendende woonhuizen het advies bij de ramen weg te blijven. De mensen werden niet geëvacueerd. Ook de bewoners van het zorgcentrum konden in hun onderkomens blijven. Niemand raakte gewond door het rondvliegende aluminium.

Volgens een woordvoerster van de veiligheidsregio Kennemerland wachten de hulpdiensten op het luwen van de storm. Daarna wordt met de reparatie van de gevel begonnen. Tot die tijd blijft de omgeving in de richting van de storm afgezet.

Schotland


In Schotland zijn windstoten van 264 kilometer per uur geregistreerd. Windmolens zijn onder de extreme wind bezweken en vele duizenden huishoudens zitten momenteel zonder stroom.

Bruggen zijn afgesloten voor het verkeer, Rondvliegende takken blokkeren wegen en mensen wordt gevraagd thuis te blijven. Het openbaar vervoer ligt eveneens stil.

'Mensen lopen aanzienlijke risico's als ze gaan reizen in deze omstandigheden', zei chef Allan Moffet van de politie van Midden-Schotland. De overheid sloot duizenden scholen.

Op enkele plaatsen in Schotland traden rivieren buiten hun oevers. In het hele land waren verkeersongelukken door de wind, maar voor zover bekend vielen daarbij geen doden of zwaargewonden.
(Redactie)


© reuters

Heeft u nog wat gemerkt van de storm?

Bron: Volkskrant.nl

2 opmerkingen: