woensdag 14 december 2011

Stop banken uit hun zelfgecreeerde crisis te redden

Drie jaar na de crisis houden overheden banken nog altijd de hand boven het hoofd en mogen belastingbetalers de portemonnee trekken om bankiers uit hun zelfgecreëerde crisis te redden.

Gratis geld van de Europese Centrale Bank en hoge bonussen ondanks gebleken incompetentie suggereren dat de greep van banken op staten alleen maar groter is geworden. Drie jaar na de crisis snappen politici nog altijd niet dat banken het probleem zijn, niet de oplossing.

2011 was ook het jaar waarin duidelijk werd dat Europa geen zier geeft om democratie en rechtsstaat. Zonder gêne werden in Griekenland en Italië gekozen volksvertegenwoordigers vervangen door technocraten.

2011 is ook het jaar waarin pijnlijk zichtbaar werd wat de effecten van de collectieve bezuinigingsgekte zijn, die sinds 2010 over de Europese leiders vaardig is geworden. Vanaf september is de Nederlandse economie met de rest van Europa krakend tot stilstand gekomen. En als het aan onze politici ligt, gaat 2012 ons meer van hetzelfde brengen: krimp, dalende huizenprijzen, stijgende werkloosheid, duurdere overheidsdiensten, hogere belastingen en premies, en meer sociale spanningen tussen stad en land, hoog- en laagopgeleid, zwart en wit, jong en oud, man en vrouw.

Bron: Nujij.nl & Groene.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten