dinsdag 20 december 2011

Er dreigt een zeeslag op de Zuidelijke IJszeeën met Japan

Amsterdam - Er dreigt een zeeslag op de Zuidelijke IJszeeën. Afgelopen week zijn de Japanse walvisvaarders vertrokken richting Antarctica voor de jacht op de bedreigde walvis.


Foto: Sea Shepherd

Maar het zijn niet alleen de Japanners die koers hebben gezet naar het Zuiden. In hun kiel worden ze net als voorgaande jaren op de voet gevolgd door drie actievoerende schepen van Sea Shepherd, die afgelopen weekend zijn vertrokken uit een Australische haven.

Toch lijkt de strijd zich steeds meer te verharden nu de Japanse vloot, net als twee jaar geleden, wordt bijgestaan door een extra schip van de Japanse coast-guard. Dit schip heeft de opdracht om de zogenaamde onderzoeksschepen te beschermen tegen de actievoerders van Sea Shepherd.

'Sfeer grimmiger dan voorheen'

Directeur van Sea Shepherd Nederland Geert Vons laat BlikopNieuws weten dat de sfeer steeds grimmiger wordt bij acties van bemanningsleden van Sea Shepherd om de illegale walvisvangst een halt toe te roepen. Inmiddels is op You-Tube zelfs een filmpje opgedoken van een Japanner in militaire kledij waarin de oprichter Paul Watson (Sea Shepherd) met de dood word bedreigd. Sindsdien is er bij iedere actievoerder grote alertheid.

Regeringen roepen op tot rust

Inmiddels hebben eind vorige week ook de regeringen van Australië, Nederland, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten gereageerd op de toenemende spanningen.

In een gezamenlijke verklaring roepen de landen op dat zowel de kapiteins op de Japanse schepen en die van de schepen van de actievoerders de regels voor veiligheid op zee in acht nemen. Volgens Japan worden de walvissen gevangen voor wetenschappelijke doeleinden. Australië, Nederland, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten zijn sterk gekant tegen de vangst van walvissen in het Walvisreservaat van de Zuidelijke Oceaan, zoals vastgelegd in de Internationale Walvisvaart Commissie.

Twee van deze schepen, de Steve Irwin en de Bob Barker, zijn in Nederland geregistreerd en varen onder Nederlandse vlag.

In eerdere conflicten op de Zuidelijke IJszeeën liep de spanning soms al hoog op tussen beiden. Regelmatig waren er aanvaringen en werden touwen in schroeven gedraaid.

Vorig walvisseizoen wist Sea Shepherd zeer succesvol af te sluiten. De Japanse vloot kon slechts de helft vangen en keerde vroegtijdig naar huis.

Tsunamifonds

Of het dit jachtseizoen opnieuw een succes wordt voor de beschermers van de walvissen valt nog te bezien nu Japan extra veiligheids-maatregelen heeft getroffen. Volgens Vons van Sea Shepherd Nederland heeft de Japanse overheid dit jaar 27 miljoen dollar gestopt in het beveiligen van de walvisvloot.

Dat geld is afkomstig uit het Japanse overheidsfonds dat is bedoeld voor de wederopbouw van de gebieden die door de tsunami zijn getroffen. De overheid verdedigt zich door te stellen dat in het gebied dorpjes liggen die voor een deel afhankelijk zijn van de walvisvaart.

Bron: Blikopnieuws.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten