zondag 2 oktober 2011

Honderden arrestaties bij protest Wall Street

De politie heeft gisteren op de Brooklyn Bridge in het centrum van New York meer dan 700 betogers aangehouden die de brug blokkeerden.

De meesten zijn volgens de woordvoerder voor verstoring van de openbare orde opgepakt. Het verkeer op de brug lag uren stil.

De betogers kwamen van het iets westelijker gelegen Wall Street, het financiële centrum van de Verenigde Staten, waar ze al 2 weken ageren tegen de macht van de grote particuliere ondernemingen in de VS. De demonstranten noemen zich de beweging Occupy Wall Street. De veelal goed opgeleide, werkloze betogers hebben het Zuccotti Park, even ten noorden van Wall Street, als uitvalsbasis gekozen. Ze keren zich tegen de macht van banken en bedrijven en de in hun ogen falende volksvertegenwoordiging.

Het park is naar een ondernemer, John Zuccotti, genoemd en heette voor juni 2006 Liberty Plaza Park. De betogers zijn geïnspireerd door het protest op het Tahrirplein in Caïro en een aantal heeft aangekondigd de hele winter in het park te blijven. Er zijn inmiddels soortgelijke protesten in Boston, Chicago, San Francisco en Washington.

In Washington eisten activisten zaterdag de arrestatie van Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken. Vrijdag bezetten 3000 betogers in Boston een vestiging van de Bank of America. Bij de ontruiming arresteerde de politie tientallen demonstranten. Aan de westkust in San Francisco betoonden honderden mensen hun solidariteit met Occupy Wall Street voor een filiaal van de Chase Bank.

De redding van banken met belastinggeld is een belangrijke grief van betogers, maar ze maken zich ook druk over onder meer de positie van minderheden, de werkloosheid, de aantasting van de sociale zekerheid en de Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Velen stellen ,,99 procent van de Amerikanen te vertegenwoordigen tegenover de kwalijke macht van 1 procent schatrijken''.

Occupy Wall Street heeft geen duidelijke leiding, maar wint wel steeds meer steun, vooral bij een aantal vakbonden die als sponsors van de beweging optreden. De beweging illustreert de groeiende frustratie bij velen die volgens waarnemers juist tot groepen behoren die president Barack Obama voor zijn herverkiezing hard nodig heeft in 2012. (ANP / Redactie)

Bron: AD.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten