maandag 2 januari 2012

Opnieuw massa dode vogels in VS tijdens nieuwjaarsnacht

Vorig jaar werd het Amerikaanse stadje Beebe in de staat Arkansas op 1 januari wakker met duizenden dode merels in de straten, en ook dit jaar was de jaarwisseling goed voor tientallen dode vogels. Wellicht is net als vorig jaar het vuurwerk dat massaal werd afgeschoten verantwoordelijk voor de vogelsterfte, maar de autoriteiten onderzoeken of er geen andere oorzaak mogelijk is.

Toen de eerste meldingen van dode vogels op oudejaarsavond binnenliepen, ging de politie meteen over tot een ban op alle vuurwerk. Niettemin vielen tientallen dode merels opnieuw dood uit de lucht. Vorig jaar moesten ongeveer vijfduizend dode merels in een gebied van een paar vierkante kilometer geruimd worden.

Het kleine stadje ligt in een gebied waar de vogels doorheen trekken. In het stadje bevindt zich ook een rustplaats voor merels. Volgens wetenschappers schrikken de luide knallen van het vuurwerk de vogels op, zodat ze in paniek wegvliegen. Omdat ze in het donker niet goed kunnen zien, vliegen ze te pletter op huizen, palen, auto's en zelfs elkaar. (hlnsydney/sps)



© ap

© ap

© ap

Bron: HLN.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten