dinsdag 10 januari 2012

Ook voor sociale media dreigt nu bewaarplicht

Sociale netwerken krijgen mogelijk een bewaarplicht, zodat opsporingsdiensten toegang kunnen krijgen tot data die in het verleden via die netwerken is uitgewisseld.

Providers zijn al verplicht gegevens van hun klanten, zoals ip-adressen en andere metadata, voor een bepaalde tijd op te slaan. Die data is bedoeld voor opsporingsdiensten. En diezelfde opsporingsdiensten blijken nog veel meer wensen te hebben.

Zij voelen zich belemmerd doordat zij geen wettelijke basis hebben om toegang te krijgen tot historische en metadata van sociale netwerken. De Europese Commissie lijkt in het interne document begrip te tonen voor de behoefte van de opsporingsdiensten en gaat onderzoeken of zij die wens kan faciliteren.

Ook zou het voor meer soorten van criminaliteit moeten gelden. Nu mag het grazen in de historische data alleen in geval van zwaardere criminaliteit en terrorismebestrijding. Maar er is grote druk vanuit sommige lidstaten om dat uit te breiden naar opsporing van mensen die zich bezig houden met piraterij en illegale downloads, en in de speurtocht naar cybercrime, bijvoorbeeld naar hackers.

Rejo Zenger zegt hierover namens Bits of Freedom: "De Europese Commissie kan nog altijd niet bewijzen dat de bewaarplicht écht nodig is. Laat staan dat het deze enorme inbreuk op onze privacy rechtvaardigt. Hoogste tijd dat de Commissie stopt met het grootschalig bespieden van onverdachte Europese burgers."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten