vrijdag 6 januari 2012

Gigantische stuk rots afgebroken in de Alpen


Stuk berg ter grootte van 4000 woningen valt uiteen

Foto's gemaakt door the Swiss Heli Bernina ©EPA  

In de Zwitserse Alpen heeft op 3000 meter hoogte een gigantische aardverschuiving plaatsgevonden op de Piz Cengalo. Naar schatting vier miljoen kubieke meter rots is afgebroken en naar beneden gestort. Het volume van het afgebroken gedeelte komt overeen met 4000 eengezinswoningen. Dit is waarschijnlijk de grootste lawine sinds tientallen jaren, meldt de Zwitserse televisiezender SF.

Het afbreken van de rots ging gepaard met enorm veel geluid dat tot in dorpen kilometers verderop te horen was. De eerste schattingen van de omvang zijn gebaseerd op de waarnemingen van Christian Wilhelm. De onderzoeker meent met zekerheid te kunnen zeggen dat de afgelopen tien jaar nog nooit zo'n enorm stuk rots naar beneden is gekomen.

Het merendeel van de steenmassa is terecht gekomen in het onbewoonbare gedeelte van Val Bondasca en vormt bergen puin van 30 meter hoog. Voor de bevolking van de nabijgelegen dorpen dreigde geen gevaar.

Het bedrijf Swiss Heli Bernina is momenteel bezig met helikopters meer informatie te vergaren en de lawine gedetailleerder in beeld te brengen. In de onderstaande video is de Piz Cengalo te zien vóór de aardverschuiving. (Ali Haselhoef)






 

Bron: AD.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten