vrijdag 6 januari 2012

Bang voor Chinese wereldheerschappij? Niet nodig...



Voor ons Europeanen neemt de vrees toe het Westen zijn grip op de globale samenleving langzaam maar zeker aan het verliezen is. De Europese Unie kampt met de schuldencrisis en de VS wordt lamgelegd door politieke polarisatie. Ondertussen neemt de macht van China toe.

Welke gevolgen heeft de Chinese hegemonie voor de rest van de wereld? "Helemaal niks!" schrijft Ivan Krastev, de voorzitter van het Center for Liberal Strategies. In tegenstelling tot de VS heeft China nooit getracht om de wereld te veranderen. Twintig jaar geleden zorgden Chinese emigranten samen voor evenveel economische productie als alle Chinezen in China samen. Eerst is de Chinese diaspora geslaagd, daarna volgde het succes in China zelf.

Overal ter wereld zijn er Chinatowns. Ze vormen de kern van de Chinese diaspora. In elke Chinatown worden de Chinese bewoners gestimuleerd om te profiteren van de regels en de handel van het gastland, terwijl de Chinezen wel een aparte groep blijven.

Chinese samenlevingen zijn er in geslaagd om invloed uit te oefenen in hun nieuwe thuisland, zonder als bedreigend over te komen. En om gesloten en niet-transparant te zijn, terwijl ze geen angst veroorzaken. Ook als China wereldwijd de touwtjes in handen krijgt zal het land drijven op aanpassing en niet op transformatie.

Daarbij komt nog dat China in een nog grotere schuldencrisis zit dan wij ;)

Bron: Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten