woensdag 31 oktober 2012

Schade Sandy: mogelijk 50 miljard



WASHINGTON - De schade die de storm Sandy heeft veroorzaakt loopt waarschijnlijk in de tientallen miljarden dollars. Geschat wordt dat voor twintig miljard dollar (15,5 miljard euro) schade aan eigendommen is aangericht en dat bedrijven tien tot dertig miljard dollar aan inkomsten zijn misgelopen.

Hoewel de schade fors is, denken economen dat de Amerikaanse economie op de lange termijn weinig last heeft van de storm. De schade die de economie lijdt, wordt weer ongedaan gemaakt door de extra uitgaven aan de wederopbouw en reparaties. Op de korte termijn krimpt de economie echter mogelijk met 0,6 procent. Omdat de storm grote steden trof, is de klap voor de economie nog groter.

Ongeveer zeven miljoen huizen kwam door Sandy zonder stroom te zitten, zeventig procent van de raffinaderijen aan de oostkust werd stilgelegd en het metrosysteem in New York liep zwaardere schade op dan aanvankelijk werd verwacht. Het getroffen gebied draagt voor tien procent bij aan het bbp.

De schadepost als gevolg van Sandy is een stuk hoger dan de schade die werd veroorzaakt door de orkaan Irene die de VS vorig jaar trof. Irene zorgde voor 15,8 miljard dollar schade.

Bron: ND.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten