zaterdag 13 oktober 2012

Duitse ex-topbankier: Eurozone zal met enorme knal in elkaar storten



Een voormalige algemene directeur van de in juni 2012 ter ziele gegane Duitse bank WestLB (Westdeutsche Landesbank), die al jaren zware kritiek heeft op hoe het internationale bankwezen zich heeft ontwikkeld, heeft in een interview met het politieke, economische en culturele journalistieke magazine Cicero gezegd dat de pogingen om de euro te redden een enorm fiasco zijn en er zonder enige twijfel op zullen uitlopen dat de eurozone met een enorme financieel-politieke 'oerknal' in elkaar zal storten.

De 92 Ludwig Poullain is nog van de oude stempel en in die hoedanigheid al jaren het enfant terrible van het Duitse bankwezen. Poullain is één van de zeer weinige bankiers die zich openlijk heeft verzet tegen de gigantische speculatieve risico's die de banken hebben genomen om zichzelf te verrijken - kosten die de laatste jaren door de politiek steevast op de belastingbetalers worden afgewenteld om deze banken van de door henzelf bewerkstelligde ondergang te redden.

Redding euro is fiasco

Poullain geeft geen cent voor de overlevingskansen van de eurozone. 'Alle tot nu toe genomen maatregelen waren nutteloos, en dat zullen ze blijven. Het gestorte geld is weg, de redding van de euro is een onvoorstelbaar fiasco. Niet alleen Griekenland en Portugal lijden aan een gebrekkige concurrentiekracht van hun economie, maar ook Spanje en Italië worden door dezelfde symptomen geplaagd. Tevens is het heel duidelijk dat ook Europa's zogenaamde industrieland nummer 2, Frankrijk, hieraan lijdt.'

Eisende schuldenaars

Volgens de voormalige bankier gedragen de landen zich als schuldenaars, een houding die hem herinnert aan de tijd dat hij als jonge kredietwerknemer bij een spaarbank werkte. 'Klanten met een onberispelijke kredietwaardigheid dienden hun aanvragen op keurige wijze in, maar de andere soort eiste ondanks hun financiële wangedrag op brutale wijze krediet omdat ze meenden daar recht op te hebben.' Daarmee verwees Poullain duidelijk naar de schuldenlanden Griekenland, Spanje, Portugal, Cyprus en Italië.

Euro de oorzaak van enorme schulden

Poullain constateert dat de gemeenschappelijk euromunt, waardoor de Zuid Europese landen -waar volgens hem ook Frankrijk toe behoort- makkelijk en goedkoop schulden konden maken, hen ertoe verleid heeft zich niet meer bezig te houden met de concurrentiekracht van hun industrie. In plaats daarvan hebben deze landen juist hun dienstensector enorm uitgebreid. Hiermee werd Europa sluipenderwijs gede-industrialiseerd. Dat zal uiteindelijk tot een terugkeer van de situatie in 1945 leiden, toen de Duitse industrie door de harde D-Mark opbloeide omdat hun producten vanwege hun kwaliteit werden verkocht en niet dankzij valuta trucjes.

Oerknal en een nieuw begin

We kunnen in Poullains ogen dan ook een verschrikkelijk einde van de eurozone tegemoet zien. 'Nog voor er een reddingsactie voor Italië komt zullen we een geweldige knal -zoiets als een financieel-politieke oerknal- beleven waarmee het euro kaartenhuis in elkaar stort. Echter, als het stof optrekt zal tot grote verwondering van iedereen blijken dat de in de kluis opgeslagen waardevolle zaken behouden zijn gebleven, waarmee een gezond nieuw begin kan worden gemaakt.' (1)

Xander

 (1) Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Bron: Xandernieuws.punt.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten