Begin november 2012 werden in Roemenië 33 bankiers en ambtenaren gearresteerd op verdenking van bankfraude en witwassen voor een bedrag van 22 miljoen euro vanaf 2010. De arrestaties volgden op een grootschalige inval door het Directorate for the Investigation of Organised Crime and Terrorism (DIICOT) en Brigade of Countering Organised Crime (BCCO) in meer dan 50 woningen en kantoren in Boekarest, Giurgiu en Călăraşi, waarbij meer dan 100 mensen werden ondervraagd.
Met vervalste documenten en via niet-bestaande bedrijven verkreeg de groep zo’n 40 leningen bij 16 filialen van de Roemeense Ontwikkelingsbank (BRD, onderdeel van Societe Generale), de staatsbank CEC en de Banca Comerciala Romana (BCR). Op de aanvragen voor de leningen – veelal voor apparatuur en machines – stonden al stempels van het ministerie van Economische Zaken ter garantie van het benodigde bedrag.
Onder de fraudeurs bevonden zich de vice-president van de BRD, Claudiu Cercel, de directeur van het Nationaal Garantiefonds voor het MKB, Aurel Saramet en 3 ambtenaren van het ministerie van Economische Zaken. Ook de leiders van de groep werden gearresteerd; een gepensioneerde generaal van de veiligheidsdienst, Florian Diaconescu en Daniel Ruse, die als coördinator wordt gezien.
De anti-fraude afdeling van de BCR ontdekte in het tweede kwartaal van 2012 dat kredietaanvragen bij 4 van haar kantoren valse informatie bevatten. De bank maakte hiervan melding bij de DIICOT, waaraan ook de BRD haar volledige medewerking heeft toegezegd.
De Hongaarse bank OTP, de Turkse Eximbank en Garanti Bank, de Oostenrijkse Raiffeisen Bank, de Griekse Piraeus Bank en de Portugese Millennium Bank zouden ook het doelwit zijn van de Roemeense bende, maar onduidelijk was nog of zij leningen hebben verstrekt.
Bron: BusinessReview (Ovidiu Posirca), BalkanInsight (Marian Chiriac) & FoxNews via MMWB.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten