dinsdag 30 oktober 2012

Natuurkundigen ontwikkelen trekstraal uit Star Trek

Twee natuurkundigen van de New York-universiteit hebben een techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om een deeltje met lichtstralen in de richting van een bron te trekken.

Professor David Grier en David Ruffner hebben op minuscule schaal geëxperimenteerd met de technologie die we kennen uit de Star Trek-serie.

In het tijdschrift Physical Review Letters omschrijft het tweetal de technologie waarbij deeltjes naar een bron worden getrokken. Het is bekend dat licht een duw kan veroorzaken, maar aantonen dat licht ook objecten kan aantrekken blijkt lastiger.

Besselstraal

De trekstraal van de New York-universiteit is gebaseerd op Chinees onderzoek naar de zogeheten Besselstraal, die licht in concentrische ringen uitstraalt.

Wanneer een dergelijke straal een object raakt onder een bepaalde hoek, kan de achterwaartse kracht worden gestimuleerd. Terwijl de atomen of moleculen van het doelwit het inkomende licht absorberen en opnieuw uitstralen, kan het deel dat opnieuw wordt uitgestraald en in dezelfde richting als de straal schijnt zo worden aangewend dat het object achteruit wordt geduwd in de richting van de bron.

Hologram

Het team van de New York-universiteit maakte gebruik van twee Besselstralen die elkaar overlapten. Door de fase van de stralen te laten variëren werden deeltjes in een bewegend hologram gevangen, waarin ze in staat waren om in drie dimensies voor- en achteruit te bewegen.

“NASA nam contact met ons op,” zei Ruffner. “Ze vroegen zich af of ze deze trekstraal op een ruimtesonde konden monteren om stof van een komeet te halen. Dat is mogelijk, maar zo ver zijn we nog niet.”



Bron: Dailymail.co.uk via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten