vrijdag 5 oktober 2012
3D zonnepanelen kunnen 20 keer meer energie opleveren
MIT-onderzoekers hebben een nieuw driedimensionaal zonnepaneel ontwikkeld dat tot 20 keer meer energie per vierkante meter kan produceren dan de traditionele platte zonnepanelen.
Het MIT team teste meerdere uitvoeringen van gestapelde PV panelen en kwam uit op een 3D-vorm die het meeste licht opneemt, ook wanneer het bewolkt is. Het gevolg is een tot 20 maal hogere productie van zonne-energie. Omdat er meer zonnecellen nodig zijn is de prijs wel iets hoger, maar volgens het MIT maakt het fotovoltaïsch materiaal slechts 35% uit van de totale kosten.
De opmerkelijke resultaten, gepubliceerd in Energy and Environmental Science, wijzen op een nieuwe veelbelovende manier om zonnepanelen nog effectiever te gebruiken, zonder extra ruimte op te offeren. De 13-jarige jongen Aidan Dwyer had vorig jaar met z’n zonneboom ontwerp gebaseerd op de Fibonacci reeks, de onderzoekers al op deze opmerkelijke bevinding gewezen.
Na verschillende testen lieten de resultaten zien dat zonlicht opvangen vanuit verschillende hoeken de voorkeur geniet boven platte zonnepanelen, vooral bij bewolkt weer en voor gebieden verder van de evenaar af. Deze resultaten bevestigen de theorie van Aidan Dwyer. Volgens Professor Jeffrey Grossman, ‘kan dit concept een belangrijke rol gaan spelen voor de toekomst van zonnepanelen.’
Bron: Evoltenergy.nl
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten