donderdag 16 augustus 2012
Groenlands ijs breekt lang voor smeltseizoen afloopt al alle records
Het ijs op Groenland breekt opnieuw alle records: nog nooit zagen satellieten in één smeltseizoen zoveel ijs smelten. Extra opvallend is dat dit record al gebroken werd terwijl het smeltseizoen nog lang niet ten einde is: het duurt nog enkele weken.
Het smeltseizoen op Groenland start in juni en eindigt begin september. Op 8 augustus was er al meer ijs gesmolten dan in 2010 het geval was. En het smeltseizoen duurde toen nog zo’n vier weken. “Er komt nog meer deze maand, dus dit jaar zal het smelten van het ijs ver boven alle andere records uitkomen,” vertelt onderzoeker Marco Tedesco. “Het grootste smeltproces sinds satellieten in 1979 begonnen om ijs in de gaten te houden.”
Index
Tedesco gebruikte de cumulatieve smeltindex om vast te stellen hoe sterk het ijs smelt en om dit te vergelijken met eerdere jaren waarin dezelfde index werd gebruikt. Door het aantal dagen dat ijs op Groenland smelt te vermenigvuldigen door het oppervlak van het gebied dat met smelting te maken heeft, ontstaat deze index. In 2010 werd deze aanpak ook gebruikt. Inmiddels is er in 2012 cumulatief gezien al meer ijs gesmolten dan twee jaar geleden het geval was.
97 procent
Wat ook opvallend is, is dat bijna elk deel van Groenland smelt. Zelfs de hoger gelegen gebieden die normaal gesproken maar enkele dagen per jaar ijs zien smelten, zijn nu al twee maanden aan het smelten. Eerder deze maand maakte NASA al een ander record dat op Groenland werd gevestigd, bekend. Onderzoekers ontdekten toen dat 97 procent van het ijs op Groenland smolt. Dat extreme smeltproces vond in juli plaats. Het ijs dat smolt, vroor na enkele dagen echter weer aan. Het enige wat veranderde, waren de eigenschappen van het ijs. Het zorgde niet voor meer smeltwater in de oceaan. De index van Tedesco betreft wel water dat in de oceanen stroomt.
Maar hoe moeten we dit nu plaatsen? Is dit het resultaat van klimaatverandering? Onderzoekers hebben nog moeite met het grotere plaatje en zijn dus voorzichtig. Tedesco wijst erop dat we nog maar enkele jaren gegevens verzamelen over het smeltproces op Groenland. “En de historie van Groenland is al millennia oud. Maar voor zover we nu weten, is de opwarming die we op de Noordpool zien verantwoordelijk voor het op gang brengen van processen die het smeltproces versterken en voor de mechanismen die zorgen dat het smeltproces door blijft gaan.” Het lijkt erop dat de uitzonderingen uit de afgelopen jaren nu eerder regel dan uitzondering zijn.
Door:
Bron: Scientias.nl
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten