Deze bijzondere zeewervels komen voornamelijk voor bij de belangrijkste zeestromingen en kunnen vele maanden achtereen blijven bestaan.
Ze kunnen erg productief zijn door voedingsstoffen uit de diepere wateren te halen waardoor microscopische zeeplanten op open zee verschijnen.
Net als eerder in kaart gebrachte Agulhas-wervels draait de wervel in de oceaan bij Zuid-Afrika op onderstaande foto linksom. De wervel, op de grens tussen de Atlantische en de Indische Oceaan, heeft een doorsnede van vele tientallen kilometers en tolt aan de omtrek met meer dan een meter per seconde rond.
Deze zeekolken ontstaan door een botsing van twee waterstromen. De eerste kronkelt door de zeestraat tussen Mozambique en Madagaskar. Onder Zuid-Afrika botst dit water met de stroming rond Antarctica.
Zeewervel op 800 kilometer ten zuiden van Zuid-Afrika, op 26 december 2011 vastgelegd door de Terra-satelliet van NASA |
De zeewervels worden gevormd door verschillen in temperatuur en zoutgehalte van het water. De grootste wervels bevatten tot 5.000 kubieke kilometer water en kunnen vele maanden blijven bestaan. Het Corioliseffect zorgt dat de watermassa begint te draaien.
Koud water is zwaarder en zakt naar beneden, onder het warme water. Daarom bevinden warme stromingen zich altijd dichter bij het oppervlak dan koude. Zout water is zwaarder en beweegt omlaag, waardoor minder zout water omhoog gestuwd wordt. Door dergelijke bewegingen van water kunnen enorme draaikolken ontstaan.
De draaikolken blijven relatief lang bestaan vanwege het magnetische veld van de aarde. Zeewater bevat veel geladen ionen. Een watermolecuul is dipool: elektrisch neutraal geladen, maar gepolariseerd doordat de zwaartepunten van de positieve en negatieve lading niet samenvallen. Dipolen beginnen rond te draaien wanneer ze een magnetisch veld binnenkomen. Elke zeewervel verzamelt op deze wijze grote hoeveelheden moleculen.
Bron: Niburu.nl & Thewatchers.adorraeli.com
Die botsing kun je ook waarnemen in de atmosfeer; op de Tafelberg loop je (op 1200 m hoogte)op een gegeven moment in de lauwe dichte wolken,die van het Oosten (Indische Oceaan)komen en botsen met de koelere westelijke lucht van de Atl.Oceaan
BeantwoordenVerwijderen