Tien jaar na invoer van de euro, heeft de middenstand in de Spaanse stad Villamayor de Santiago er genoeg van. De oude peseta wordt bij zo'n 30 winkels weer geaccepteerd als betaalmiddel. Reden: de winkeliers willen vooral hun oudere klanten bewegen om nu eindelijk eens hun peseta's uit oude sokken en onder matrassen vandaag te vissen en te laten rollen. De lokale economie snakt naar deze vorm van mest.
Spanje staat niet op zich. Ook in steden in Italië, Groot-Brittannië, Thailand, Mexico en zelfs de VS doet het fenomeen zich voor. De Britse stad Bristol bijvoorbeel komt deze zomer met een 'Bristol Pound'. Pay off van de munt: our city, our money.
Een combinatie van gemeenschapszin en welbegrepen eigen belang blijkt de achtergrond achter deze monetaire creativiteit. De eigen munt wordt gezien als dé manier om de geldstromen niet uit de lokale economie te laten lekken. 'Als je een pond uitgeeft in de supermarkt, verdwijnt het geld onmiddellijk uit de gemeenschap. Nu dient het geld de mensen ter plekken', verklaart de campagneleider van de Bristol pound.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten