Over het algemeen stellen wetenschappers altijd dat de aarde opwarmt door ontbossing. Bomen slaan CO2 op en wanneer ze omgehakt worden, komt dat vrij. Die CO2 draagt weer bij aan het broeikaseffect en dus de opwarming van de aarde.
Complex
Maar nieuw onderzoek toont aan dat de kwestie complexer is dan gedacht. Ontbossing draagt namelijk niet altijd bij aan de opwarming. Op sommige plaatsen koelt het omkappen van bomen de aarde juist.
Koelend effect
“Als je bomen ten noorden van de 45 gradenlijn omzaagt dan heeft dat netto gezien een koelend effect,” legt onderzoeker Xuhui Lee uit. “Je brengt door het kappen van de bomen CO2 in de atmosfeer, maar je vergroot het albedo-effect: de reflectie van zonlicht.”
Sneeuw
De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze de temperaturen in het hoge noorden bestudeerden. Ze ontdekten dat open vlaktes veel koeler waren dan gebieden waar veel bomen staan. Dat komt doordat sneeuw en ijs op de open vlaktes zonlicht weerkaatsen. Bomen absorberen dat zonlicht juist, zo is in het blad Nature te lezen.
Hoe noordelijker de onderzoekers gingen, hoe groter het koelende effect van ontbossing bleek te zijn. De onderzoekers benadrukken dat ontbossing op lagere breedtes wel een probleem is.
Bron: Scientias.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten