De Indiase Soliga-stam kreeg recentelijk het recht toegekend om hun land, dat in een tijgerreservaat ligt, weer te gebruiken. © Survival |
Uit het onderzoek blijkt dat ontbossing het minst voorkomt daar waar de inheemse bevolking niet wordt gedwongen om uit het beschermde gebied te vertrekken.
Miljoenen inheemse mensen over de hele wereld zijn inmiddels ‘natuurbeschermingsvluchteling’. Nu zegt de Wereldbank bewijs te hebben dat ‘bosbehoud niet ten koste hoeft te gaan van lokale bestaansmiddelen’.
Om de ontbossing in kaart te brengen werden er satellietgegevens van bosbranden gebruikt. Het onderzoek toonde daarmee aan dat er tussen 2000 en 2008 16% minder ontbossing plaatsvond in inheemse gebieden.
Tachtig procent van de beschermde gebieden in de wereld zijn gebieden waar inheemse stammen al millennia lang wonen. Dat is geen toeval: steeds meer experts zien de link tussen het remmen van ontbossing en de aanwezigheid van inheemse stammen.
Wetenschapper Daniel Nepstad beschrijft inheems land als ‘momenteel de meest belangrijke hindernis voor de ontbossing van het Amazoneregenwoud’.
Maar ondanks het feit dat de Wereldbank het positieve effect van de aanwezigheid van inheemse volken op natuurbehoud erkent, heeft de bank verschillende controversiële projecten gesteund die rechtstreeks een bedreiging vormen voor het overleven van deze volken.
Het meest bekende voorbeeld is het Great Carajás Programme, dat in de jaren ’70 door de Wereldbank werd medegefinancierd nadat er grote ijzerertsafzettingen waren gevonden in Brazilië. Dit ontwikkelingsproject had fatale gevolgen voor de Braziliaanse Awá-stam.
De Braziliaanse Awá-stam werd bijna geheel weggevaagd door het Carajás-programma van de Wereldbank. © Fiona Watson/Survival |
Stephen Corry, de directeur van Survival International, zei vandaag, ‘De experts gaan eindelijk inzien dat het handhaven van het recht van inheemse volken om op hun land te blijven de beste manier is om het behoud van bossen te garanderen. Het is jammer dat niet alle natuurbeschermingsorganisaties dat belang begrijpen. Naast het feit dat het uitzetten van de inheemse bevolking een schending is van hun mensenrechten, is een dergelijke actie ook contraproductief.’
Bron: Survivalinternational.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten