dinsdag 13 november 2012

Worden we langzaamaan minder intelligent?



De moderne mens evolueerde onder druk van natuurlijke en seksuele selectie. Maar hoe zit het met de menselijke intelligentie? Is ons cognitief vermogen gestaag toegenomen sinds onze voorouders de eerste stenen werktuigen maakten, of zijn onze slimste dagen achter de rug?

Gerald Crabtree, een geneticus aan de Stanford University in Californië, wedt op het laatste. Hij meent dat als een gemiddelde Griek uit 1000 voor Christus in deze tijd werd geplaatst, hij veel slimmer zou zijn dan wij. Volgens hem is ons intellect aan het afnemen sinds de uitvinding van de landbouw en doordat we dicht opeen wonen.

Als je in de oudheid te dom was om te overleven door jagen en verzamelen, moest je dat vaak bekopen met de dood. Daardoor, stelt Crabtree, stierven de dommen uit, en leefden de slimmeriken voort, die hun intelligentie doorgaven aan hun nakomelingen. Maar tegenwoordig is dat anders, schrijft Crabtree in Trend in Genetics. ’Als op Wall Street een CEO zo’n zelfde conceptuele fout maakt, krijgt hij een substantiële bonus en een aantrekkelijkere partner. Het is duidelijk dat extreme selectie iets uit het verleden is.’

De wetenschapper berekende dat er 2000 tot 5000 genen een rol spelen in de menselijke intellectuele capaciteiten. Maar volgens hem is er schade aangericht door nieuwe mutaties in de afgelopen 3000 jaar ofwel in 120 generaties.

Crabtrees conclusie: het intellectuele hoogtepunt van de mens is bereikt in het verre verleden.

Door : Monique Smits

Bron: The Guardian via Welingelichtekringen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten