dinsdag 13 november 2012

India gaat elektriciteit opwekken uit thorium

Don't mistake for earplugs <i>(Image: Pallava Bagla/Corbis)</i>
Niet te verwarren met oordoppen. Foto: Pallava Bagla/Corbis)

Vanaf het moment dat India in de jaren vijftig begon met een eigen nucleair programma, heeft het land zijn zinnen gezet op de aanzienlijke thoriumreserves waar het over beschikt.

Spoedig wordt begonnen met de bouw van de eerste reactor die elektriciteit gaat opwekken uit het element dat is vernoemd naar de Noorse god Thor.

Technisch directeur van de Indiase Nuclear Power Corporation (NPCIL) Shiv Abhilash Bhardwaj vertelde de pers dat thoriumreactors zo veilig zijn dat ze midden in grote stedelijke centra als Bombay kunnen worden gebouwd.

Meltdown

Al decennia wordt thorium genoemd als goedkoop, schoon alternatief voor uranium. Thorium produceert veel minder radioactief afval dan uranium. Ook komt er geen plutonium vrij, wat nog tenminste 100.000 jaar gevaarlijk blijft. Bij het gebruik van een thoriumreactor kan de reactie niet op hol slaan en tot een meltdown leiden.

Volgens kerngeleerde Craig Smith van de Naval Postgraduate School in Californiƫ is een thoriumreactor niet veilig genoeg om in stedelijke gebieden te bouwen. De reactor zet thorium om in uranium-233, waarbij warmte en andere elementen met een korte halveringstijd vrijkomen. In het geval van een incident kan deze gevaarlijke mix in de omgeving terechtkomen, aldus Smith.

In 1954 wilde de Indiase kerngeleerde Homi Bhabha zijn land energie-onafhankelijk maken door de overvloedige thoriumreserves aan te spreken. Een halve eeuw later moet de eerste thoriumreactor echter nog gebouwd gaan worden.

Bismut-231

Wel heeft India op dit moment met de reactor Kakrapar-1 een werkende experimentele centrale. Het land wordt gezien als pionier op het gebied van onderzoek naar dit soort reactors. Ook China is op dit moment bezig met onderzoek naar dit type centrale.

EĆ©n van de oorzaken waardoor het onderzoek naar thoriumreactors in de Verenigde Staten spaak liep, is dat hiermee geen plutonium (dat toen nodig was voor de ontwikkeling van kernwapens) kan worden gemaakt. Het onderzoek werd onder president Nixon definitief stopgezet.

Bij de splijting van thorium komt als bijproduct bismut-231 vrij. Dit bijzonder dure en zeldzame metaal kan worden gebruikt bij de behandeling van kanker - onder meer leukemie, alvleesklierkanker en gemetasteerde kankers.

Bron: Newscientist.com via Niburu.nl

1 opmerking: