Ondanks sneeuwval en temperaturen onder het vriespunt, gaat het om de grootste betoging tegen het Kremlin sinds de jaren negentig. Kop van jut is vooral Vladimir Poetin, die in 2000 aan de macht kwam, in 2008 premier werd en die in maart weer een gooi naar het hoogste ambt doet.

Even na 12 uur Belgische tijd schatte de politie dat er in Moskou 25.000 betogers waren. Volgens Ilia Ponomarev van de oppositiebeweging Solidarnost waren er dubbel zoveel manifestanten. Ex-premier Michail Krasjnov sprak van 100.000 mensen en van een mogelijke wending in de Russische politiek.

Resolutie voor nieuwe stembusgang

Een resolutie bestaande uit vijf punten waarin om nieuwe verkiezingen wordt gevraagd, wordt door de manifestanten toegejuicht. De tekst staat gepubliceerd op de Kremlin-kritische website van de voormalige schaakgrootmeester Garry Kasparov. De betogers stelden de regering een deadline van twee weken om de oproep te beantwoorden.
In de resolutie, die luidop werd voorgelezen, wordt gevraagd om de vrijlating van alle politieke gevangenen (zoals ex-oliemagnaat Michail Chodorkovski) , om een verklaring dat de resultaten van de parlementsverkiezingen ongeldig zijn, om het ontslag van de voorzitter van de kiescommissie en om een onderzoek van alle klachten over het vullen van stembussen en het straffen van de schuldigen. Ten slotte vragen de opstellers van het document dat alle oppositiepartijen mogen deelnemen aan de nieuwe stembusgang.

Mobilisatie in negentig steden

De liberale oppositieleider en ex-minister Boris Nemtsov zei dat er in negentig Russische steden een mobilisatie was. Onder meer in Vladivostok zouden een duizendtal mensen opgestapt zijn, volgens persagentschap Interfax. 
In meerdere steden werden tientallen regeringstegenstanders opgepakt.
In de Russische hoofdstad was met 52.000 manschappen een nooit geziene ordemacht ontplooid. Het beroemde Rode Plein en andere publieke plaatsen waren volledig afgezet door de ordediensten. De oppositiebetoging in Moskou is zonder ernstige incidenten geĆ«indigd, zo heeft een politie-officier gezegd.