ING, ABN AMRO en Rabobank hebben tientallen vennootschappen in belastingparadijzen zoals de Kaaimaneilanden, Bermuda en Mauritius. Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad. Woordvoerders van de drie grootbanken stellen vrijdag in de krant dat de Nederlandse schatkist hiervan geen nadeel heeft.
Belastingparadijzen worden door bedrijven gebruikt om via brievenbusfirma's geldstromen minder belast te krijgen. Deze constructies worden meestal geassocieerd met belastingontduiking.
De drie banken stellen in het FD dat hun vennootschappen niet zijn bedoeld om belastingvoordeel te behalen, maar 'om fiscaal nadeel te voorkomen'. ING legt uit dat dit bijvoorbeeld geldt voor vastgoedfondsen. Zonder de constructie via belastingparadijzen zouden deze fondsen drie keer belasting betalen: daar waar de belegger woont, in het land waar het vastgoed staat en daar waar het fonds is gevestigd.
De vennootschappen worden niet vermeld in de jaarverslagen van de banken. Ze staan wel op de lijst met deelnemingen die wordt gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Volgens ING is dit logisch, 'want als ze van materiƫle betekenis waren geweest, dan hadden ze wel in het jaarverslag gestaan'.
Volgens de banken zijn de brievenbusfirma's vooral bedoeld voor klanten, zoals private-equityfondsen en vermogende particulieren. Het aantal vennootschappen in belastingparadijzen is dan ook afgenomen sinds de kredietcrisis in 2008. Sinds die crisis hebben de Nederlandse banken flink aan internationale ambities moeten inleveren.
Dat de banken binnen de Nederlandse fiscale regels opereren met de belastingconstructies, is volgens de organisatie Tax Justice Nederland (TJN) geen reden dat de constructies 'maatschappelijk wenselijk' zijn. "Er wordt verwezen naar het feit dat klanten transacties via die eilanden wensen. Zijn dat klanten die je zou moeten willen?", vraagt voorzitter van TJN Albert Hollander zich af tegenover de zakenkrant.
Bron: Metronieuws.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten