vrijdag 19 oktober 2012
Waarom exploiteert Griekenland zijn enorme goud-, olie- en gasvoorraden niet?
Boorplatforms voor de kust van Griekenland.
Wat aanvankelijk slechts een gerucht leek wordt door steeds meer gevestigde en gezaghebbende bronnen bevestigd: Griekenland is helemaal niet arm, maar bezit over een enorme voorraad onontgonnen aardolie, aardgas en goud, waardoor het land gemakkelijk al zijn schulden zou kunnen afbetalen (1). Op de vraag waarom dit dan nog steeds niet gebeurt worden verschillende antwoorden gegeven. Volgens sommigen is er sprake van een heus complot - hetzij van de EU, dat de Griekse rijkdommen zou willen afpakken, hetzij van de Grieken zélf, die eerst bankroet willen gaan zodat ze hun enorme schuldenlast niet hoeven terug te betalen met de toekomstige miljardeninkomsten uit de verkoop van olie en gas.
Rijkste land van Europa?
Het klinkt ongelooflijk: het naar verhouding diepst in de schulden gestoken land van de eurozone, met een economie die al ruim 20% is gekrompen en waar al meer dan 1 op de 4 mensen werkloos is, zou in werkelijkheid één van de rijkste landen van Europa zijn. Aanvankelijk was dit niet meer een gerucht dat door sommigen als complottheorie werd afgedaan, maar inmiddels lijkt het wel degelijk te kloppen.
De Griekse goudwinning stokte tot nu toe vanwege de enorme bureaucratie in het land. Volgens de internationaal gezaghebbende economische site Bloomberg staat Griekenland echter op het punt om de goudwinning te verhogen naar 425.000 ounce in 2016, waardoor het land de grootste goudproducent van Europa wordt. Gemeten naar de goudkoers op 5 oktober gaat het hier om een waarde van $ 757 miljoen. (2)
Voor $ 9 biljoen aan olie en gas
Dat is echter nog niets vergeleken bij wat het land kan verdienen als de enorme olie- en gasvoorraden voor de westelijke kust van de Middellandse Zee worden geëxploiteerd. Al in juli berichtte het internationale persbureau Reuters dat inmiddels acht buitenlandse concerns dingen naar de rechten om deze voorraden te ontginnen. (3)
Het zou hier gaan om minstens 283 miljoen vaten aardolie, maar uit een geologische studie zou blijken dat er in de Ionische Zee maar liefst 22 miljard vaten te halen zijn en uit de noordelijker gelegen Egeïsche Zee 4 miljard vaten. De miljarden kubieke meters aardgas zouden zelfs zo'n $ 1 biljoen waard zijn. De vermoedelijke voorraden in de zuidelijke wateren bij Griekenland zijn hier nog niet eens in meegerekend.
De Amerikaanse aardolie expert David Hynes van de Tulane Universiteit in New Orleans denkt dan ook dat de Grieken de komende 25 jaar op zijn minst $ 302 miljard zullen verdienen met de nieuw ontdekte olie- en gasvoorraden. De Griekse expert Aristoteles Vassilakis denkt zelfs dat het land in totaal voor ongeveer $ 9 biljoen aan aardolie en aardgas kan ontginnen. Griekenland kan daarmee ruimschoots al zijn schulden afbetalen, zelfs al zou maar een klein deel van de voorraden worden geëxploiteerd.
Wie bedriegt wie?
Sommigen beweren dat de EU al lang van deze rijkdommen af weet en ze middels een verkapt Grieks faillissement wil 'afpakken', zodat de olie en gasvoorraden in handen komen van buitenlandse concerns. Anderen zeggen echter dat de Griekse regering doelbewust bankroet wil gaan en zo een complete schuldenkwijtschelding probeert af te dwingen, zodat het de toekomstige biljoeneninkomsten uit olie, gas en goud niet hoeft te gebruiken voor het afbetalen van de honderden miljarden die het land van de EU heeft gekregen.
Gezien het feit dat massale fraude en bedrog historisch gezien de Griekse volkssport nummer één is, lijkt de laatste verklaring wellicht de meest waarschijnlijke. Desondanks valt een combinatie van beide scenario's zeker niet uit te sluiten, vooral niet als gekeken wordt naar hoe irrationeel het Griekse lidmaatschap van de eurozone tot stand kwam en hoe ontzettend veel moeite de EU nu doet om de Grieken binnenboord te houden.
Xander
(1) KOPP
(2) Bloomberg
(3) Reuters
Bron: Xandernieuws.punt.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten