maandag 8 oktober 2012
Vreemde ijskoude laag ontdekt in atmosfeer Venus
Arnauld Mahieux en zijn collega’s van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA) hebben in de atmosfeer van Venus verrassend een zeer koud gebied waargenomen.
De terrestrische planeet staat bekend vanwege haar dichte atmosfeer en zeer hete oppervlak. De resultaten zijn verschenen in het Journal of Geophysical Research.
De laag is kouder dan de atmosfeer van onze eigen planeet en zou sneeuw of ijs kunnen vormen, zo blijkt uit nieuwe observaties met de Venus Express. “Het gaat om een geheel nieuwe ontdekking en we weten nog niet wat de precieze implicaties zullen zijn,” zei Håkan Svedhem van het Venus Express-project in een verklaring.
Droogijs
De wetenschappers wisten de temperaturen van de verschillende atmosferische lagen nauwkeurig af te leiden. De vreemde koude laag bevindt zich op zo’n 125 kilometer boven het oppervlak van Venus. Het is er zo’n -175 graden Celsius. Het koude gebied bevindt zich tussen twee warmere lagen.
“Omdat de temperatuur op bepaalde hoogtes onder het vriespunt schiet, vormt zich mogelijk droogijs of koolzuursneeuw in de koude laag,” zei Mahieux. Dat materiaal zou erg reflecterend moeten zijn. Venus Express heeft al geregeld zeer heldere gebieden waargenomen in de atmosfeer van de planeet. Dat zou mogelijk verklaard kunnen worden door het ijs.
Interplanetaire reis
Venus Express draait sinds 11 april 2006 in een baan rond Venus. De atmosfeer van de planeet wordt dus niet overal gekenmerkt door zeer hoge temperaturen. Het 1240 kilo wegende ruimtevaartuig is ontwikkeld voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA door een consortium van Europese bedrijven.
Het onbemande ruimtevaartuig werd op 9 november 2005 vanaf de lanceerbasis in Baikonoer in Kazachstan gelanceerd en kwam na een interplanetaire reis van 153 dagen aan bij Venus.
Begin dit jaar stelde Leonid Ksanfomaliti van het Instituut voor Ruimteonderzoek van de Russische Academie van Wetenschappen dat de Sovjet-sonde Venus-13 in 1982 al leven had gevonden op Venus.
Bron: Space.com via Niburu.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten