Veel burgers vinden het zielig dat varkens in megastallen leven op één vierkante meter. Ze verwachten wel dat er goedkoop vlees in de supermarkten ligt.
Hoeveel vlees werkt de gemiddelde Nederlander jaarlijks eigenlijk naar binnen? Hoe kan de schijnbare tegenstelling tussen dierenwelzijn en vleesconsumptie worden opgelost?
Wat kunnen we doen om het gedrag van de vleesetende consument te veranderen? Volgens biologisch akkerbouwer en vegetarisch slager Jaap Korteweg is de bio-industrie niet nodig om heel de groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien. Hij pleit er dan ook voor om het dier uit de voedselketen te halen.
Voedselrevolutie
Steeds meer wetenschappers geven aan dat vlees en melk buitengewoon inefficiënte voedingsmiddelen zijn. Voor de productie zijn grote hoeveelheden water en graan nodig. De plantaardige eiwitten die aan dieren worden gevoerd, worden door de dieren grotendeels omgezet in lichaamswarmte en mest, en slechts voor een klein deel in dierlijke eiwitten.
Daarom is volgens Korteweg een voedselrevolutie nodig. Het dier moet uit de voedselketen, waarmee plantaardige eiwitten rechtstreeks door mensen geconsumeerd worden. Door nieuwe inzichten kunnen vleesvervangers worden gemaakt met dezelfde structuur en smaak als vlees en van dezelfde grondstoffen.
Toenemende honger
Een dier kan worden vervangen door een machine die van veevoer vlees maakt, aldus Korteweg. Er komt dan een enorme besparing op land en water. Het gekapte regenwoud in de laatste 40 jaar kan weer terug in functie. We kennen bovendien de risico’s niet die dierziekten, antibioticagebruik en ammoniak met zich meebrengen voor de volksgezondheid.
Korteweg is erin geslaagd om plantaardige vleesvervangers te maken die volgens topkoks niet van echt vlees te onderscheiden zijn. Megastallen en de bio-industrie zorgen volgens hem juist voor meer ecologische problemen en toenemende honger in de wereld.
Bro: Ncrv.nl & Refdag.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten