dinsdag 3 juli 2012

'Sleep verantwoordelijke bankbestuurders voor de rechter'



Er komt naar verwachting een gerechtelijk onderzoek naar Britse bankiers. De aanleiding is een schandaal dat jarenlang geheim is gehouden.

Op donderdag ging de Britse bank Barclays hard onderuit op de beurs van Londen. De bank kreeg een boete opgelegd van 453 miljoen dollar wegens fraude.

De medewerkers van de bank hebben volgens Britse en Amerikaanse toezichthouders gerommeld met rentetarieven. Het gaat om de zogeheten London Internetbank Offered Rate (Libor). De verdenking is dat bankiers bij de samenstelling van deze rente onderling afspraken om de rente in tijden van spanningen op de geldmarkten bewust laag te houden.

De Libor wordt gebruikt als basis voor de vaststelling van de rente bij zeer veel financiële producten zoals de hypotheekrente, spaarrekeningen, maar ook de rente die banken onderling hanteren. In Nederland wordt meer gebruik gemaakt van een ander rentetarief, de Euribor.

De Britse minister van Financiën George Osborne waarschuwde dat nu moet worden uitgezocht welke bestuurders op de hoogte waren van de fraude. Hij zei in het Britse parlement dat zij voor de rechter moeten worden gesleept.

Ontslagen

De Britse en Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek dat zich uitspreidt over meer dan 20 banken en 12 toezichthouders, waaronder Royal Bank of Scotland, Deutsche Bank, HSBC, Lloyds, JPMorgan Chase en Bank of Tokyo Mitsubishi. Niet alleen in de VS en Groot-Brittannië wordt gezocht naar fraude. Zwitserse autoriteiten lieten in februari weten dat zij de praktijken van 12 banken in dit verband tegen het licht hielden. Daar hoorden ook Rabobank, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland, Citigroup en UBS bij.

Door de harde woorden van Osborne moesten de banken op de beurs in Londen veel terrein prijsgeven. Een aantal medewerkers zijn ontslagen, geschorst of met verlof gestuurd. De Royal Bank of Scotland, gesteund door de overheid, heeft diverse medewerkers ontslagen, maar weigerde commentaar te geven.

Wormen

De grootbanken Barclays, HSBC, Lloyds en Royal Bank of Scotland hebben klanten daarnaast te weinig geïnformeerd over de risico’s van renteswaps die ze verkochten. Dat bepaalde de Britse bankregulator FSA vrijdag. De banken moeten nu duizenden ondernemingen vergoeden. Om hoeveel geld het gaat, is nog niet bekend.

Voormalig woordvoerder van het Britse ministerie van Financiën Lord Oakeshott pleit voor een openbaar onderzoek, zoals de Leveson-commissie het afluisterschandaal rond de Britse krant The News of the World onderzoekt. “De wormen die nu onder de stenen van het bankwezen vandaan kruipen zijn nog erger dan we dachten,” voegde hij toe.

Oud-vicepresident Citigroup

Een oud-vicepresident van Citigroup die heeft toegegeven meer dan 22 miljoen dollar te hebben verduisterd, is op vrijdag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Tussen 2003 en 2010 hevelde Gary Foster (35) geld over van Citigroup naar zijn eigen bankrekeningen. De bank weigerde commentaar te geven op het vonnis.

Prins Henri de Croÿ-Solre

De correctionele rechtbank van Brussel heeft prins Henri de Croÿ-Solre veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijk vanwege fraude met vennootschappen. De stroman van Croÿ, een Algerijn, kreeg twintig maanden voorwaardelijk. Een Britse bankier kreeg zes maanden voorwaardelijk en ook een advocaat en een notaris werden bestraft. Henri de Croÿ-Solre behoort tot de 24ste generatie van zijn hertog-prinselijke familie.

Historische rechtszaak

In Canada is een historische rechtszaak aangespannen tegen het Vaticaan, de Britse Kroon, Canada en haar kerken en grote farmaceutische bedrijven, die allemaal worden beschuldigd van misdaden tegen de mensheid en samenzwering. “Slachtoffers van de kerk, staat en big pharma verenigen zich nu eindelijk om een einde te maken aan hun schrikbewind,” zei klager Kevin Annett.

Rabo

Ondertussen in Groot-Brittannië. Staatssecretaris Rachel Reeves van Financiën noemt de manipulatie van de Libor-rente ‘één van de ernstigste vormen van fraude die de City ooit heeft meegemaakt’. In het panel van banken dat de Libor vaststelt, zit de Nederlandse Rabobank. Een woordvoerder laat weten dat ‘alle banken in het panel worden onderzocht en dat Rabo altijd meewerkt aan dergelijke onderzoeken’.

Naast de onderzoeken van toezichthouders zijn groepen Amerikaanse beleggers zeker drie collectieve rechtszaken begonnen tegen internationale banken, waaronder Rabobank, om hun schade te verhalen.

Barclays-topman Bob Diamond moet aanstaande woensdag voor de Treasury Select Committee verschijnen. De Britse minister van Economische Zaken Vince Cable heeft toegegeven dat de banksector een ‘afvalput’ is. Minister van Justitie Ken Clarke benadrukte dat bankiers die misdaden hebben begaan terecht moeten staan. Tenminste zes handelaren van Barclays dreigen uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten om daar berecht te worden.

Bron: Dailymail.co.uk, Reuters.com, HLN.beItccs.org via Niburu.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten