woensdag 18 april 2012

Wetenschappers creëren eerste werkende kwantum netwerk, kwantum internet komt eraan

Kwantumcomputer

De hoeveelheid componenten die we in een chip kunnen proppen bereikt langzaam maar zeker de fysieke grens. Kwantum is uitgegroeid tot het volgende grote ding dat een revolutie in de computerwereld zou kunnen veroorzaken. IBM is zelfs op de vooravond van de bouw van kwantum computer prototypes. Maar wat zou dat allemaal betekenen als we nog niet eens kwantum internet hebben? Gelukkig hebben we dat wel. Een team van wetenschappers aan het Max Plank Instituut van Kwantum Optica heeft zojuist het eerste kwantum netwerk gemaakt.

Zoals meestal als iets er net is, is het netwerk op het moment redelijk primitief. En verbind slechts twee atomaire knooppunten met 60 meter glasvezelkabel. Aangezien een kwantum computer werkt met ‘’qubits’’, die een waarde van 0, 1, of een kwantum superpositie van beide kan hebben, zou kwantum internet netwerk moet communiceren door middel van qubits. Dit prototype netwerk bereikt dit door fotonen te gebruik die de informatie met zich meedragen.

Het team is erin geslaagd om een laser zo te bewerken dat het eerste netwerk atoom op zo een manier geraakt wordt dat de atoom zijn kwantum staat behoud, maar daarbij ook een foton produceert waar informatie op vastgeplakt zit. Het foton schiet dan naar de glasvezelkabel, waarmee het hij de informatie levert aan de twee atoom. Daarbij komt nog dat de onderzoeker erin geslaagd zijn om de twee atoom netwerken met elkaar te verstrikken, wat betekend dat het netwerk volledig op schaal te maken zou moeten zijn naar iets in de trant van… het internet.

Kwantum computers zullen exponentieel de kracht van computers zoals wij deze kennen doen toenemen. En nu lijkt het erop dat we misschien een solide netwerk hebben om deze computers te kunnen ondersteunen tegen de tijd dat kwantum computers klaar zijn voor gebruik.

Bron: Techland.time.com via Geekosystem.com

Stem hem omhoog op Nujij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten