dinsdag 24 april 2012
Krijgen we een vierpolig zonmagnetisch veld in mei?
De polariteit van het magnetische veld van de zon keert in mei om waardoor we plotseling te maken zullen hebben met een vierpolig magnetisch veld.
Dat stellen astronomen van de Nationale Sterrenwacht van Japan en wetenschappers van het Japanse onderzoeksinstituut Riken. Dat meldt de krant Yomiuri Shimbun.
De wetenschappers voegden toe dat de zonneactiviteit mogelijk korte tijd afneemt waardoor de temperatuur op aarde enigszins daalt.
Maunderminimum
Zo’n 300 jaar geleden vond een soortgelijk fenomeen plaats toen de temperatuur ook licht daalde. Wetenschappers van de Nationale Sterrenwacht van Japan en het onderzoeksinstituut Riken zeiden op 19 april jongstleden in een persverklaring dat de huidige zonnevlekcyclus lijkt op een periode van 70 jaar in de 17e eeuw toen de Theems in Londen bevroor en de kersenbloesem in Kyoto later bloeide dan normaal.
Dat tijdperk staat ook wel bekend als het Maunderminimum. Geschat wordt dat de temperatuur toen gemiddeld 2,5 graden Celsius lager was dan in de tweede helft van de 20e eeuw. In een periode van 30 jaar werden toen maar 50 zonnevlekken waargenomen, terwijl dat er normaal tussen de 40.000 en 50.000 zijn.
Zonnevlekcyclus
Uit de Japanse studie blijkt dat de huidige zonnevlekcyclus sterke gelijkenissen vertoont met de periode van 1645 tot 1715.
De onderzoekers troffen tevens ongewone magnetische veranderingen aan in en rond de zon. Normaal keert het zonmagnetisch veld eens per 11 jaar om. In 2001 verwisselden de magnetische polen van de zon voor het laatst van plaats.
Hinode
Alhoewel wetenschappers voorspellen dat de volgende omkering in mei 2013 zou plaatsvinden heeft het Japanse zonneobservatorium Hinode ontdekt dat de magnetische noordpool van de zon een jaar eerder dan verwacht omkeert. De zuidpool liet echter geen veranderingen zien.
Als deze trend doorzet kan de noordpool in mei 2012 geheel omgekeerd zijn waardoor een vierpolig magnetisch veld ontstaat. Dan zouden zich twee nieuwe polen in de nabijheid van de evenaar van onze dichtstbijzijnde ster hebben gevormd.
Bron: Thetruthbehindthescenes.org & Niburu.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten