Fossiele brandstof wordt snel schaars. Olie winnen uit teerzand, bijvoorbeeld, kost nu één vat olie voor elke drie vaten olie die worden gewonnen. Hoe zou Europa kunnen overleven met veel minder energie dan nu?
Geen makkelijke energiebronnen binnen bereik
Europa is per inwoner met stip het energiearmste continent ter wereld. Het is de tol die we betalen voor het feit dat Europa het dichtstbevolkte continent is en hier de industriële revolutie begonnen is (met navenant gevolg voor fossiele energievoorraden). De aardgasbel in Slochteren is bijvoorbeeld al bijna voor driekwart leeg. Ook de olie- en gasproductie in de Noordzee daalt nu elk jaar met tientallen procenten. Er is maar één echt goede oplossing: zonne-energie. Zeker in de zuidelijke landen Spanje, Italië, Griekenland en Bulgarije is er overvloedig zon en kunnen zonnepanelen zelfs zonder energiebelasting en subsidies al ruim uit. Windenergie kan in noordelijke, winderige streken een (beperkte) aanvulling geven.
Er is alleen één probleem. Op dit moment is er niet de capaciteit om zeer snel, binnen twee tot drie jaar, over te schakelen op zonne-energie. En zelfs al zouden we heel veel zonnecentrales plaatsen, dan rijden onze auto’s nog steeds op olie. Een belangrijker vraag is dus: hoe kunnen we met een beperkte energie, bijvoorbeeld een kwart van het huidige verbruik, toch overleven?
Lees verder op: Visionair.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten