© Sujoy Dhar/IPS
In het oosten van India worden de grootste mangrovebossen ter wereld bedreigd door de klimaatverandering. De zeespiegel stijgt er sneller dan gemiddeld.
Voor de plaatselijke bevolking zal dat op termijn een ramp betekenen, zegt een studie van het Indiase Centrum voor Wetenschap en Milieu.
De Sundarbans zijn de grootse mangrovebossen ter wereld met een oppervlakte van 9630 vierkante kilometer in India en 16.370 vierkante kilometer in Bangladesh, verspreid over verschillende kleine eilanden. Het gebied staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst als natuurerfgoed door zijn unieke ecologische rijkdom. In deze bossen leeft onder meer de Bengaalse tijger, een bedreigde diersoort.
De Sundarbans hebben af te rekenen met de dramatische gevolgen van de klimaatopwarming. De zeespiegel is hier de afgelopen jaren beduidend sneller gestegen dan het gemiddelde voor India.
Dat heeft zware gevolgen voor de 4,3 miljoen inwoners van de archipel. Zo is er Sahara Bibi (47), een moslimvrouw die op een van de eilandjes woont. Ze heeft haar huis al twee keer verloren in zeven jaar tijd. Telkens was het stijgende zeeniveau daar verantwoordelijk voor. Ze moest haar twee zonen van school halen en eentje naar de zuidelijke deelstaat Kerala sturen zodat hij een degelijk inkomen kan verdienen.
Lees verder op: Knack.be
Geen opmerkingen:
Een reactie posten