maandag 13 februari 2012

Wat ACTA kan doen met onze internetvrijheid

ACTA verplicht de aangesloten landen om zelfs de geringste inbreuk op auteursrecht strafbaar te stellen als er sprake is van ‘indirect economisch voordeel’. De bestaande uitzonderingen op het auteursrecht worden daarbij slecht beschermd. De Nederlandse thuiskopie-uitzondering bijvoorbeeld: het recht om auteursrechtelijk beschermd materiaal te kopiëren of downloaden voor privégebruik. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil daar niet aan tornen. Maar ACTA, dat straks voorrang heeft boven de Nederlandse wet, schenkt de voorstanders van een downloadverbod nieuwe juridische munitie. Er is vast wel een rechter te vinden die oordeelt dat downloaders een ‘indirect economisch voordeel’ genieten.

Dezelfde argumentatie kan ook leiden tot strafbaarstelling van een journalist, blogger of klokkenluider die een geheim document online zet, zeker wanneer dat gebeurt op een website die inkomsten ontvangt uit advertenties. ACTA erkent onvoldoende dat het auteursrecht soms moet wijken voor de vrijheid van meningsuiting en voor de vrijheid van informatie die daar deel van uitmaakt.

Onze informatievrijheid wordt verder ondermijnd door de ACTA-bepaling die internetproviders samenwerking opdringt met de houders van auteursrechten. Deze bepaling legitimeert de Franse en Britse three strikes-wetten, waarbij downloaders of filesharers van het internet kunnen worden afgesloten. De samenwerkingsbepaling vergroot ook de druk op internetproviders om de toegang tot websites te blokkeren wanneer auteursrechthebbenden dat verlangen. Stichting Brein komt sterker te staan in haar strijd voor een totale blokkade van The Pirate Bay. En dat terwijl de Tweede Kamer zulke blokkades onlangs nog ‘onwenselijk’ noemde.

Bron: DeJaap.nl

Deze blog is ook in gevaar, dus als je nog niet je stem hebt laten horen tegen die wetsvoorstel, ga dan nu alstublieft snel naar Avaaz!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten