zondag 8 januari 2012

Wereldwijde extreme temperatuurverschillen

Afgelopen dagen zijn de temperatuurverschillen in Europa extreem groot geweest. Er werden recordhoogtes in zomerse temperaturen gemeten, maar andere delen van Europa zijn weer erg koud. Het is zelfs zo dat afgelopen vrijdagmiddag het verschil van hoogste en laagste temperatuur in Europa 57 graden was.

Zomerse temperaturen van 28,8º werden gemeten in Malaga, dit is de hoogste temperatuur in deze tijd van het jaar dat mogelijk is. Maar in het noorden van Europa, om precies te zijn in Gielas, Noord Zweden werd een temperatuur bereikt van -28,6º .

Niet alleen blijft de sneeuw in West-Europa uit, maar ook in de Verenigde Staten wordt op dit moment het ene na het andere temperatuurrecord gevestigd. Door de aanvoer van een zachte oceaanlucht zijn de afgelopen week wel 1166 nieuwe temperatuurrecords gemeld. In heel de VS ligt maar voor 16,3% sneeuw, terwijl in de voorgaande jaren de VS met ongeveer 50% bedekt was met sneeuw. In South Dakota waar het normaal rond deze tijd van het jaar koud is, was het afgelopen donderdag 23,3º, de temperatuur is daar op 5 januari nog nooit hoger geweest dan 7,8º!

Auteur: Suzanne EarthWatcher

Bron: Earthwatcher.nl & Jan Visser: Buienradar.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten