vrijdag 6 januari 2012

Verschuiving aardmagnetisch veld hindert startbaan vliegveld VS

Crew mederwerker hebben de startbaan van het internationale vliegveld van Jacksonville donderdag opnieuw moeten verven. Dit omdat volgens de regels van de Federale Luchtvaart Administratie de startbaan van het vliegveld niet aan de eisen voldeed.

Volgens de regels van het FLA moeten de nummers op de startbanen gelijk zijn aan de richtings pijltjes die op het kompas staan, dit was niet het geval, en dus moest de baan overnieuw geverfd worden.

Deze verandering van de richting van het kompas komt door een langzame maar constante verschuiving van het magnetisch veld van de aarde, zegt Joe Meert een geoloog aan de Universiteit van Florida. Om deze reden moet de startbaan van het vliegveld om de paar jaar geverfd worden.

Meert zegt dat de locatie van het magnetische noorden constant aan het verschuiven is, en wel in westelijke richting. De oorzaak hiervan is dat de vloeibare buiten kern van onze planeet altijd om haar solide binnen kern draait. Dit betekend ook dat ons magnetische noorden dus niet hetzelfde is als ons geografische noorden, ook wel bekend als de noordpool.

Het magnetische noorden verschuift overigens circa eens per 10 jaar, dus over echt veel hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken ;) Toch?

Op het www gaan geruchten van wel, een omkering van de magnetische polen zou in onze korte toekomst liggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten