dinsdag 10 januari 2012

Grote ramp: Wereldeconomie zou het slechts een week volhouden

Afbeelding

De globale economie zou de gevolgen van een grote natuurramp of een terroristische aanslag niet langer dan een week kunnen weerstaan. Tot die conclusie komt de Britse denktank Chatham House.

Volgens de denktank heeft de globalisering de impact van extreem weer en natuurrampen op de economie vergroot. Dat werd in 2010 duidelijk toen een aswolk over Europa bleef hangen en ook vorig jaar met de tsunami in Japan en de overstromingen in Thailand. Wanneer dit soort gebeurtenissen langer dan een week aansleept, worden de belangrijkste productiesectoren en het transport grondig verstoord. ‘7 dagen lijkt de maximale tolerantie binnen de ‘just-in-time’ globale economie,’ aldus de denktank.

Zo’n 30% van het bbp van een ontwikkeld land wordt direct bedreigd door grote crises, voornamelijk wanneer productie en toerisme worden getroffen. In 2003 kostte de uitbraak van het severe acute respiratory syndrome (SARS) de Oost-Aziatische economie 60 miljard dollar of 2% van het bbp.

Na de Japanse tsunami van vorig jaar daalde de globale productie in de maand volgend op de ramp met 1,1%, blijkt uit cijfers van de Wereld Bank. De aswolk in 2010 kostte de EU 5 tot 10 miljard euro en bracht een paar luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties aan de rand van het faillissement.

De denktank besluit dat overheden en ondernemingen onvoldoende voorbereid zijn op de gevolgen van eventuele onvoorspelbare gebeurtenissen met een groot impact. Ook de coördinatie van reddingsplannen over de grenzen heen blijkt moeilijk.

Bron: Express.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten