maandag 2 januari 2012

Fel protest tegen nieuwe terrorismewet VS

© ap
 
De zaterdag door president Barack Obama getekende National Defense Authorization Act (NDAA) wordt in de Verenigde Staten fel aangevochten door burgerrechtenorganisaties, burgeractivisten, rechtsgeleerden en de (relatief weinige) parlementsleden die tegen de wet hadden gestemd.

In het Huis van Afgevaardigden was de tekst op 14 december goedgekeurd met 283 tegen 136 stemmen; de dag nadien gaf ook de Senaat, met 86 stemmen tegen 13, zijn fiat. Met de wet zet de VS door het uitbreiden van de bevoegdheden van de uitvoerende macht een grote stap verder richting fascisme, zei David Gespass, voorzitter van de National Lawyers Guild. Volgens de Republikeinse presidentskandidaat Ron Paul is de wet een "misstap richting tirannie".

De appendix over Indefinite Detention in de NDAA bepaalt dat, voor de duur van de (onverklaarde) Oorlog tegen de Terreur, eenieder, VS-burgers inbegrepen, voor een onbepaalde duur en zonder vorm van proces mag worden opgesloten als hij "deel uitmaakte of substantieel steun verleende aan al-Qaida, de taliban of daarmee geassocieerde krachten en zich schuldig maakte aan vijandelijkheden jegens de VS of haar bondgenoten". De wet staat eveneens toe dat die verdachten naar "een" ander land mogen overgebracht worden en dat zij door militaire tribunalen mogen berecht worden.

Behalve dat die definitie "problematisch en vaag" is, is de wet volgens het National Lawyers Guild ook "immoreel en wreed" omdat zij zondigt tegen zowel de Amerikaanse grondwet (onder andere tegen het Vierde, het Vijfde en het Zesde Amendement) als de internationale wetgeving. Door de wet wordt het moeilijk zoniet onmogelijk voor Obama om het gevangenkamp van Guantanamo te sluiten - één van zijn verkiezingsbeloften.

Volgens sommige juristen zijn in de eindtekst van de wet de scherpste kanten duchtig afgevijld. (afp/mvl)

Bron: DeMorgen.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten