donderdag 5 januari 2012

Evacuaties wegens dreigende dijkbreuk in Groningen

In een polder bij het Groningse dorp Tolbert zijn tientallen mensen donderdagochtend geëvacueerd wegens een dreigende dijkdoorbraak als gevolg van extreem hoog water. Ook een honderdtal dieren is in veiligheid gebracht.

Het gaat om de Tolberter Petten, een polder van zo'n 200 hectare. Er wonen ongeveer 100 mensen in de circa 40 panden, waarvan 10 boerderijen. Nu al loopt het water over de dijk langs de Matsloot het gebied in. Het is nog niet duidelijk hoeveel bewoners gehoor hebben gegeven aan de oproep om te vertrekken. Evacuatie is namelijk vrijwillig, maar een dijkbreuk zou betekenen dat een groot gebied 1 meter onder water komt te staan. Het waterschap Noorderzijlvest probeert de dijk nog te stutten.

Grond verzadigd

In het Noorden is de afgelopen dagen veel regen gevallen. De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa's hebben al meerdere waterbergingsgebieden vol laten stromen, maar dat helpt onvoldoende. Deze bergingsgebieden zitten vol, de grond is verzadigd en er dreigt nog meer regen. Volgens Rehwinkel blijft de situatie daarom nog enkele dagen gespannen.

Defensie

De polder Tolberter Petten ligt in de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn. De politie heeft het gebied afgesloten en heeft opgeroepen om er weg te blijven. Ook Defensie heeft hulp aangeboden, maar Rehwinkel houdt het leger achter de hand als het echt tot een dijkbreuk komt, zo zei hij vanochtend.

De snelweg A7 (Groningen-Heerenveen), die in de buurt van de polder ligt, loopt vooralsnog geen gevaar. (belga/sg)

Bron: Nieuwsblad.be & HLN.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten