vrijdag 9 december 2011

Speciale belasting voor superrijken?

De Amerikaanse multi-miljardair Warren Buffett lanceerde vorige maand in de New York Times het idee dat de superrijken speciale miljonairsbelasting moeten gaan betalen.

Minimaal 1 miljoen dollar

Volgens Buffett moeten de belastingen omhoog voor alle Amerikanen die minimaal 1 miljoen dollar per jaar verdienen. Hij pleit verder voor een extra belastingverhoging voor mensen met een inkomen van meer dan 10 miljoen per jaar.

'Shared sacrifice'

Buffett schrijft: Our leaders have asked for "shared sacrifice." But when they did the asking, they spared me. I checked with my mega-rich friends to learn what pain they were expecting. They, too, were left untouched.
Ook een groep Franse miljardairs omarmt het idee.

Nederland

Zou zo'n speciale belasting ook in Nederland moeten? De ministerraad praat er vandaag over in het kader van de begroting voor 2012. Nederland heeft een belastingsysteem waar de rijken het meest van profiteren. Bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek: hoe hoger het inkomen, hoe meer voordeel.
De regering is in ieder geval van plan vanaf 2012 de derde belastingschijf te verkorten. Daardoor zullen meer mensen eerder in het toptarief van 52 procent vallen. Dit levert de schatkist 150 miljoen euro per jaar op.

Nieuwsuur vraagt een aantal rijken - waaronder Ferry Hoogendijk en Harry de Winter - wat ze van de speciale miljonairsbelasting vinden. Verder reageren minister Jan Kees de Jager van Financiƫn en minister-president Mark Rutte.

Bron: Nieuwsuur.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten