dinsdag 27 december 2011

Landen die zelf geld drukken, werden beloond in 2011

Afbeelding


Financiële markten hebben voor alles een uitleg. Wanneer landen geld drukken gaat de waarde van hun munt naar beneden. ‘Punish the printer’, zegt men dan. Maar deze waarheid bleek in 2011 een leugen. Zowat alle landen die geld drukten werden het voorbije jaar beloond. Ze zagen de rente op hun leningen verlagen, terwijl landen die geen geld konden drukken - zelfs landen die fiscaal als voorbeeld kunnen dienen - de rente op het geld dat ze lenen zagen stijgen.

Een goed voorbeeld daarvan zijn Zweden en Finland. De eerste is geen lid van de eurozone en kan zijn eigen kronen drukken; de laatste zit wel in de eurozone en kan dus geen geld bijdrukken. In het verleden konden beide landen geld lenen aan een gelijkaardige rente. Beide landen worden als stabiel en fiscaal gedisciplineerd gecatalogeerd.

In onderstaande grafiek is te zien hoe de rente op hun leningen het voorbije jaar evolueerde. De oranje lijn geeft de rente op de Zweedse 10-jarige staatsbon weer; de groene geeft de rente op diens Finse variant weer. Na de lente begon Finland een klein surplus te betalen, al bleven beide landen in dezelfde richting evolueren. Maar toen de eurocrisis in november haar voorlopig hoogtepunt bereikte ging de Finse rente omhoog, terwijl de Zweedse rente daalde.

Investeerders zetten hun geld dus in op landen die geld drukken kunnen. Dat bleek ook toen de rente op Brits, Japans en Amerikaans staatspapier dit jaar naar omlaag ging.

Bron: Wereldgeheimen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten