donderdag 15 december 2011

Jaarlijks verdwijnen in China 20 meren

Door: Stephanie van Strijen

Groene algen in het water van het Taihu meer in de provincie Jiangsu. © afp

In China verdwijnen per jaar ongeveer 20 natuurlijke meren door klimaatverandering en invloed van de mens. Dat blijkt uit een forum over meren dat werd gehouden in Nankin, meldt het Chinese persagentschap Xinhua.

Er zijn ongeveer 24.000 natuurlijke meren in China, ze bestrijken ongeveer 83.000 vierkante kilometer van het land. Ze spelen een belangrijke rol bij het in stand houden van het ecologisch evenwicht, controle van overstromingen en het voorkomen van droogte.

De kwaliteit van het water is door menselijk toedoen verslechterd. Daarnaast stapelen sedimenten in de meren zich op, waardoor deze steeds ondieper worden. Ongeveer 20 meren per jaar verdwijnen hierdoor zelfs.

'Het vermogen van de meren om droogte te voorkomen en overstromingen van rivieren op te vangen wordt steeds minder', staat in het verslag dat op het forum centraal stond. Hieraan namen ongeveer 800 experts en ambtenaren deel. De Chinese minister van water, Chen Lei, heeft tijdens het forum toegezegd extra te zullen investeren in de bescherming van de meren.

Bron: Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten