maandag 12 december 2011

Iran wil Amerikaanse stealth drone ruilen tegen Russische afweerraketten

 
Iran wil dolgraag alsnog Russische S-300 luchtafweerraketten geleverd krijgen, en heeft daar nu een kostbare troefkaart voor in handen.
 
Russische en Chinese delegaties zijn in Teheran gearriveerd om een blik te kunnen werpen op de afgelopen week in Iraanse handen gevallen Amerikaanse RQ-170 stealth drone. Iran zou de drone naar verluid willen ruilen voor geavanceerde Russische S-300 luchtafweerraketten en tevens de nieuwste nucleaire- en rakettechnologie. Westerse militaire analisten denken dat de stealth drone werd overgenomen met behulp van Russische electronische systemen, en vrezen dan ook dat de Russen veel nauwer bij de militaire ontwikkeling van Iran betrokken zijn dan tot nu toe bekend was.

Het Kremlin beloofde al enkele jaren geleden Iran S-300 luchtafweerraketten te leveren, maar zag daar tot nu toe onder grote Amerikaanse druk vanaf. De S-300 raketten zijn in te zetten tegen stealth gevechtsvliegtuigen en ook tegen kruisraketten, wat een eventuele Amerikaanse of Israëlische aanval op de Iraanse nucleaire installaties ernstig zou bemoeilijken.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken reisde dan ook in allerijl naar Moskou om premier Vladimir Putin ervan te overtuigen in ruil voor de stealth drone geen S-300 raketten te leveren. Ondanks de heftige demonstraties in Moskou stond Putin Lieberman te woord, maar weigerde verder enige uitspraken te doen over een eventuele deal met Iran. Amerikaanse pogingen om Putin en president Medvedev te spreken te krijgen over de eventuele ruil werden eveneens afgewimpeld.

Lees verder op: Xandernieuws.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten