dinsdag 6 december 2011

Goldman Sachs: Voorspellingen wereldeconomie 2012-2013

Goed, Goldman Sachs zijn geen lieverdjes in de bankenwereld, en hebben een groot aandeel in in de sombere analyse van Francesco Garzarelli en Dominic Wilson die werken voor Goldman Sachs. Dit zijn hun economische voorspellingen voor de periode 2012 - 2013.

1. De economische groei in de rijke landen blijft nog 2 jaar aanmodderen. Dat betekent groeivertragingen voor het ene en negatieve groei voor andere landen. Besparingsmaatregelen bij de overheid doen zowel de Amerikaanse als Europese economieën pijn. Voeg daar besparingen in de privé en een bankensysteem dat probeert het hoofd boven water te houden aan toe en de cirkel is rond. Hoge werkloosheid blijft de rijke landen plagen.

2. De opkomende economieën blijven crisisbestendig. De gebeurtenissen in de rijke landen hebben niet zo’n grote invloed op wat er in de opkomende economieën gebeurt. Inflatie blijft er onder controle en de economische maatregelen behoeden die landen voor groeivertragingen.

3. Het einde van de Europese crisis is nog niet in zicht. Het globale bruto binnenlands product (bbp) wordt door Goldman voor 2012 met 20 basispunten teruggeschroefd tot 3,2%. De besluiteloosheid van de Europese politici blijft de financiële markten domineren - vooral de bankensector blijft in een negatieve spiraal.

4. Europa komt opnieuw in een recessie terecht wat begin 2012 in een negatieve groei van 0,8% resulteert. Er komen milde recessies in het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en delen van Centraal en Oost-Europa. In 2013 zou opnieuw een lichte groei van 0.7% worden opgetekend.

5. De volgende drie tot zes maanden worden desastreus voor de aandelenmarkten. De Tokyo Topix, de Stoxx Europe 600 en de MSCI AC Asia Pacific dalen in waarde. Europese aandelenindexen gaan nog eens 16% lager vooraleer opnieuw hun niveau van vandaag te herwinnen. De S&P 500 verandert de volgende 12 maanden nagenoeg niet.

6. Aandelenbeurzen in Azië, met uitzondering van Japan, hebben de grootste winstkansen. Goldman ziet in 2012 zelfs een stijging van 14% mogelijk. De winst per aandeel groeit in 2012 en 2013 met respectievelijk 5,6% en 12%. Lage valutawaarden en gunstige vooruitzichten in China zorgen voor het opwaartse potentiëel.

7. De rente op 10-jarig staatspapier gaat ook voor de zogenaamde veilige landen stijgen. De rente op Amerikaans staatspapier bereikt eind 2013 zelfs 3,3%. Ook Duits en Brits staatspapier genereert straks hogere rentes. Inflatie blijft algemeen op een gematigd niveau en ook de basisrente blijft nagenoeg onveranderd.

8. De dollar verliest verder aan waarde omdat steeds meer investeerders hun valutaportefeuille diversifiëren. Vooral de Mexicaanse peso, de Chinese yuan en het Britse pond winnen aan waarde tegenover de greenback. Valutamarkten worden verder kunstmatig beïnvloed waarbij Aziatische landen als China, Taiwan en India zich weten te bevoordelen.

9. De olieprijs evolueert opwaarts onder invloed van expansiebeperkingen. Volgens Goldman houdt deze tendens verder aan zolang de opkomende economieën blijven groeien en meer grondstoffen opeisen. Tegen de huidige prijsniveaus blijft de vraag naar olie het aanbod overtreffen.

10. Centrale banken blijven in hun economieën interveniëren om de pijn te verzachten. Dat is met name het geval in de VS (QE3), Groot-Brittannië en Zwitserland.

Bron: Wereldgeheimen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten