zaterdag 3 december 2011

Energietekort bestaat eigenlijk niet

Geschreven door Caroline Hoek


Energietekorten bestaan niet. We moeten er gewoon efficiënter mee omgaan en anders naar kijken. Dat vindt onderzoeker Ad van Wijk.

Van Wijk gaat binnenkort op de TU Delft aan de slag als hoogleraar Future Energy Systems. Met zijn intreerede weet hij direct de toon te zetten.

Anders

Van Wijk roept mensen op om anders naar energie te gaan kijken. We zijn altijd maar bezig met bronnen: is er nog wel genoeg olie? Is er nog wel genoeg gas? Maar volgens Van Wijk kunnen we beter eerst kijken waar we echt energie voor nodig hebben en hoe we die vervolgens zo efficiënt mogelijk kunnen gaan gebruiken.
 
Verspilling

Een energietekort is er eigenlijk niet, zo vindt Van Wijk. “We verspillen momenteel zo’n 98 procent.” En dat moet anders.

Samenwerken

In zijn functie van hoogleraar hoopt Van Wijk daar samen met bedrijven, studenten en wetenschappers iets aan te doen. Soms zelfs op heel concrte wijze. Zo wordt er bijvoorbeeld gewerkt aan een duurzame parkeergarage die tegelijkertijd dienst doet als een elektriciteitscentrale. De elektrische auto’s van de toekomst kunnen hier worden opgeladen. Maar Van Wijk verwacht dat de auto’s ook een brandstofcel aan boord hebben. Daarmee kunnen de auto’s wanneer ze geparkeerd staan biogas en waterstof omzetten in elektriciteit. Een parkeergarage met 500 parkeerplaatsen kan zo al snel 40 MW leveren. En de eigenaren van die auto’s? Die hoeven niet meer te betalen om te parkeren. In plaats daarvan krijgen ze betaald als ze hun auto in de parkeergarage neerzetten. Nog zo’n interessant project: Energy Wall (zie hierboven). Deze muur verlicht de weg, wekt energie op, werkt als geluidswal en pakt fijnstof aan.

Plannen genoeg dus. En dat is maar goed ook. Want een verfrissende kijk op ons energieverbruik kunnen we goed gebruiken.

Bron: Futuras.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten