De Duitse amateurwetenschapper Frank Reitemeyer is verheugd. De administratieve rechtbank van Berlijn heeft het Duitse parlement namelijk opgedragen inzicht te geven in geheime studies.
Het onderwerp is hoogst ongebruikelijk: Het onderzoek naar buitenaards leven en onbekende vliegende objecten.
De wetenschappelijke dienst van het Duitse parlement publiceerde in 2009 onder leiding van politica Gitta Connemann (CDU) twee studies getiteld ‘De zoektocht naar buitenaards leven en de uitvoering van VN-resolutie A/33/426 ter observatie van ongeïdentificeerde vliegende objecten en buitenaardse levensvormen’ (WD8-3000-1004/2009) en ‘De Europese Unie en haar omgang met het thema ongeïdentificeerde vliegende objecten’ (WD11-148/09).
Het moet voor burgers mogelijk zijn inzage te krijgen in de studies van de wetenschappelijke dienst, zo oordeelde de rechtbank. Reitemeyer had eerder geëist de studies te mogen inzien, maar dit werd hem verboden omdat de Bondsdag zich beriep op het auteursrecht. Bovendien had de amateurwetenschapper in de ogen van het Duitse parlement niet de bevoegdheid om toegang te krijgen tot de rapporten.
De rechtbank zag het anders. De primaire taak van het parlement is het uitoefenen van controle over de uitvoerende macht. Het werk van de wetenschappelijke dienst valt daar niet onder, aldus het hof in een persbericht. Op grond van het Informationfreiheitsgesetz (IFG) mag de Duitser dus inzicht krijgen in de gewenste studies. Bovendien werd het auteursrecht niet geschonden omdat Reitemeyer in dit geval zelf niets publiceerde.'
Beroep
Reitemeyer zei in een interview met n-tv.de niet tevreden te zijn. Hij wil de inhoud van de studie namelijk vrij toegankelijk maken voor alle burgers. Dit laat het vonnis (VG 2 K 91.11) echter niet toe.
De amateurwetenschapper zoekt naar een oplossing zoals in Frankrijk waar de onderzoeksrapporten van de Franse ruimtevaartorganisatie CNES over ongeïdentificeerde vliegende objecten gratis op internet zijn te vinden.
Het is vooralsnog onduidelijk of het Duitse parlement in beroep zal gaan. De Bondsdag wil de uitspraak eerst onderzoeken, aldus een woordvoerder.
Bron: Niburu.nl & N-tv.de
Geen opmerkingen:
Een reactie posten