Een nieuw voorstel van De Opperste Militaire Raad, de de facto regering in Egypte, heeft tot woede geleid bij de bevolking. Het document voorziet in een aantal overkoepelende principes, onder andere voor het opstellen van een nieuwe grondwet. Volgens critici probeert de Raad een oppermachtige politieke rol voor zichzelf veilig te stellen.
Verder wijst het document de krijgsmacht aan als de beschermer van 'grondwettelijke legitimiteit'. Volgens velen betekent dit dat het leger het laatste woord krijgt over alle belangrijke kwesties.
De bekendste Egyptische voorvechter van hervormingen, Mohamed ElBaradei, noemde het voorstel van de Raad 'verstoord' en eiste dat het wordt ingetrokken. 'Er is een verschil tussen een democratische staat die fundamentele rechten garandeert en een militair beschermheerschap', aldus ElBaradei.
Volgens critici probeert het leger met het voorstel zijn macht te behouden na de parlements- en presidentsverkiezingen. De Egyptische bevolking gaat 28 november naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De presidentsverkiezingen staan voor eind 2012 of begin 2013 gepland.
De Moslimbroederschap, de grootste en machtigste politieke beweging in Egypte, die het voortouw neemt in het verzet tegen het voorstel zei dat het 'de wil van het volk verkracht'. 'Dit traject druist in tegen de wil van het volk en zal leiden tot een nieuwe revolutie', aldus een woordvoerder van de aan de Moslimbroederschap gelieerde Vrijheid en Gerechtigheid-partij.
Bron: Volkskrant.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten