dinsdag 1 november 2011

Galileo gaat strijd aan met GPS (en dat vinden de VS niet leuk)

Door: Marco van Kerkhoven

Europa en Amerika hebben weer eens ruzie. Europa lanceerde recentelijk de eerste satelliet van het vier miljard euro kostende eigen navigatiesysteem Galileo, een netwerk van satellieten en grondstations dat wereldwijd navigatie en positiebepaling kan doen, en concurrent van het Amerikaanse Global Positioning System (GPS).

Amerika is niet blij. Want niet alleen verliezen ze door Galileo het monopolie op de verkoop van apparatuur voor positiebepalingen, de wereldmacht verliest ook de mogelijkheid om in oorlogstijd satellietnavigatie om tactische redenen uit te zetten. Dat is van belang om te voorkomen dat tegenstanders gebruik kunnen maken van navigatie om bijvoorbeeld hun eigen raketten te richten. Met de komst van Galileo, waar ook China, India, IsraĆ«l en enkele Arabische landen waaronder Marokko en TunesiĆ« gaan meewerken, kunnen volgens de Amerikanen de verkeerde landen de mogelijkheid krijgen om alsnog wapens te richten of andere militaire acties uit te voeren. 

Veiligheidsrisico


Lange tijd vreesden de Amerikanen dat ze aan dat ‘veiligheidsrisico’ niets konden doen omdat hun eigen militaire GPS-frequentie, L1, aan beide kanten werd ingesloten met de Galileo-frequenties E1 en E2. Volgens de Amerikaanse onderminister van Defensie Paul Wolfowitz kon Galileo zo niet meer worden gestoord “omdat dan ook de eigen militaire band wordt verstoord,” zei hij in 2001. “En dat accepteren wij niet.”

Wolfowitz adviseerde president George W. Bush daarom de bevoegdheid te nemen Galileo in noodsituaties te storen en daarmee uit te schakelen. Volgens Keith McDonald, voormalig directeur van het satellietprogramma van het Pentagon, bezint het Amerikaanse ministerie van Defensie zich er nu op om drie miljard dollar te reserveren om Galileo buitenspel te kunnen zetten. In een toekomstvisie schrijft het ministerie: “Wij moeten altijd kunnen voorkomen dat de tegenstander meer informatie heeft dan wij.”

Lees verder op: sync.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten