dinsdag 8 november 2011

Frankrijk komt met 'strakste begroting sinds WO II'

'Frankrijk moet de mouwen opstropen.' Met dat beroep op de solidariteit presenteerde de Franse eerste minister François Fillon de nieuwe ronde bezuinigingen van de regering.

© ThinkStock
© ThinkStock

Met het nieuwste plan moet in twee jaar twintig miljard euro bespaard worden, zodat Frankrijk in 2013 de afspraak van een begrotingstekort van drie procent kan nakomen, en al in 2016 uitgaven en inkomsten in evenwicht heeft. De nieuwe bezuinigingen zijn nodig omdat de groei van de economie volgend jaar geen 1,75 maar één procent zal bedragen.

'De komende begroting wordt een van de strakste sinds de Tweede Wereldoorlog', had Fillon al op voorhand gewaarschuwd. Sinds Moody's, een van de drie kredietbeoordelaars, liet doorschemeren dat de AAA-notering van Frankrijk gevaar loopt, staan alle seinen op rood.

Niet alleen zou een degradatie betekenen dat Frankrijk meer rente moet betalen om geld te lenen, ook zou het wankele evenwicht in Europa ingrijpend verstoord raken. Dat is er mede op gebaseerd dat Frankrijk en Duitsland, de twee grootste economieën, als even goed presterend worden ingeschat. Alleen op die voorwaarde kan Frankrijk naast Duitsland in Europa de leidende rol houden die het nu heeft.

Pensioen


Politiek zeer gevoelig ligt de vervroegde invoering van de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd naar 62 jaar. De invoering wordt vervroegd naar 2017. Twee jaar geleden is massaal gestaakt tegen de verandering in het pensioenstelsel. De Socialistische partij (PS) heeft al aangekondigd de pensioenveranderingen terug te draaien, mocht zij in 2012 de presidentsverkiezingen winnen.

De verlaagde BTW gaat van 5,5 naar zeven procent. President Sarkozy maakte drie jaar geleden met de nodige bombarie bekend de horeca een impuls te willen geven door het BTW-tarief te verlagen. Die verlaging wordt nu deels ongedaan gemaakt. Frankrijk komt hiermee op hetzelfde niveau van Duitsland, dat in veel opzichten als rolmodel fungeert.

Er komt een beperkte belastingverhoging voor grote bedrijven die jaarlijks meer dan 250 miljoen euro omzetten. Die maatregel heeft vooral een symbolische waarde. Hetzelfde geldt voor de bevriezing van de salarissen van de president en de ministers. Die maatregel blijft van kracht zo lang de overheidsuitgaven groter zijn dan de inkomsten. Op overheidsuitgaven wordt in totaal een extra half miljard euro bezuinigd. Volgens Fillon is het voor het eerst sinds 1945 dat het overheidsbudget daalt.

Recessie

'Deze maatregelen zullen het land regelrecht naar een recessie leiden', is de reactie van Martine Aubry, partijleidster van de socialisten. Ook de socialisten moeten overigens, door de verslechterde economische situatie, hun verkiezingsprogramma voor 2012 herzien.

François Bayrou van middenpartij MoDem noemt het bezuinigingspakket geen goed antwoord op de problemen, maar vooral ook onrechtvaardig. 'Aan de rijksten wordt niet dezelfde inspanning opgelegd als aan de middenklasse en de armsten.'
De vakbonden missen vooral maatregelen die een extra impuls an de economie kunnen geven.

Frankrijk kampt al bijna veertig jaar met niet sluitende overheidsbegrotingen. De staatsschuld bedraagt bijna 1700 miljard euro. Daarover wordt jaarlijks vijftig miljard euro rente betaald.

Bron: Volkskrant.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten