maandag 24 oktober 2011

Water en leven verspreid over ruimte?

Wetenschappers hebben met behulp van de Herschel-ruimtetelescoop voor het eerst koude waterdamp gevonden in de planeetvormende schijf rond een jonge ster.

Deze schijf bevat grote hoeveelheden water wat betekent dat planeten met oceanen op veel meer plaatsen in het heelal kunnen voorkomen.
In de schijf rond TW Hydrae, een ster in het sterrenbeeld Waterslang op een afstand van 175 lichtjaar van de Aarde, bevindt zich een ijzige mist. Het onderzoek is gedaan onder leiding van de Leidse astronoom Michiel Hogerheijde en is deels gefiancierd door NASA.

Ultraviolet licht van de ster bevrijdt een klein deel van het water uit het ijs en vormt een dunne laag damp die Herschel kon detecteren met behulp van het infrarood-instrument HIFI.

Astronomen hadden rond bepaalde sterren eerder al hete waterdamp gevonden in planeetvormende schijven. Tot nu toe was er geen direct bewijs dat grote hoeveelheden water zich uitstrekken tot in de koude buitengebieden van de schijven.
“Onze waarnemingen tonen aan dat er voldoende water in de schijf is om duizenden aardse oceanen te vullen,” zei Hogerheijde. De grote vraag is nu of leven beperkt is tot planeten of dat het overal in de ruimte en het universum kan bestaan.

Bron: Niburu.nl & Indiadaily.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten